Článek
Postup
01.
Oloupejte pomeranče (určitě použijte ty v bio kvalitě) tak, abyste získali co nejméně porušenou kůru. Nejlépe to půjde takto: z pomerančů odřízněte malou část kůry na „pólech“ a poté je nařízněte ve směru poledníků po celé délce v pravidelných rozestupech. Takto připravený pomeranč pak oloupete snadno a čistě.
Tip: Dužinu oloupaných pomerančů snězte nebo je vymačkejte a ze šťávy připravte pomerančový krém podle receptu na lemon curd. Je skvělý jen tak na mlsání, ale můžete ho použít i na plnění moučníků a cukroví.
02.
Z oloupané kůry odstraňte lžičkou zbytky dužiny a nakrájejte ji na proužky. Zalijte je vodou, 5 minut povařte, sceďte a tento proces ještě dvakrát zopakujte: díky tomu ztratí kůra hořkost a zbaví se zbytků vosku.
03.
Takto připravenou kůru vložte znovu do rendlíku, zasypejte cukrem, přidejte vodu a přiveďte k varu. Zpočátku pomalu míchejte, a až se cukr rozpustí, stáhněte plamen na velmi mírný a bez pokličky vařte asi hodinu. Občas promíchejte.
04.
Až se většina tekutiny odpaří a kůra změkne a zprůhlední, rozložte ji v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení.
Tip: Buďte opatrní, hustý sirup je opravdu velmi horký. Nejlépe vám to půjde, když si na pomoc vezmete kuchyňskou pinzetu.
05.
Kůru nechte v pokojové teplotě den dva proschnout, poté ji dobře prosypejte cukrem a skladujte ve vzduchotěsné dóze. Hodí se do dezertů, ale skvěle chutná i jenom tak, a nedostižná je zpola namočená v hořké čokoládě.
Tip: Lze použít i do slepovaného cukroví. Do tradičního lineckého těsta přidejte čerstvou nastrouhanou pomerančovou kůru a po upečení ho slepte pomerančovou marmeládou. Polijte ho čokoládou a jako zdobení použijte nadrobno nasekanou kandovanou pomerančovou kůru. Lahůdka!
Sirup z vaření kůry rozhodně nevylévejte! Skvěle osladí čaj, ale použít ho můžete i do vánočního punče nebo do svařáku.