Hlavní obsah
3,3
(32)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pamatujete časy, kdy domácím dezertům vládly piškoty a šlehačka a pečicí trouba mohla zůstat v klidu? Nepečený jablečný dort na plech je vylepšená varianta oblíbené retro klasiky. Je to skvost, který vás vrátí zpět do dětství, kdy byla sladká odměna vždycky nadosah ruky.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 1 kg jablek
  • 300 ml vody
  • 90 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 12 lžic vody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 balení hranatých máslových sušenek
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
Článek

Nepečený jablečný dort ze sušenek nikdy nezklame: je jednoduchý, osvěžující a plný ovoce. Na vrstvení sušenek a jablek je něco tak uspokojujícího, že se budete divit, proč už jste ho dlouho nepřipravili. Stačí pár ingrediencí a trochu trpělivosti, než vše hezky ztuhne v lednici. A výsledek? Absolutní hit!

Postup

01.

Pekáček vyložte potravinářskou fólií. Jablka omyjte, zbavte nejedlých částí a nakrájejte na menší kusy (slupky můžete ponechat). Pak je vložte do hrnce a rozvařte je s 300 ml vody a s vanilkovým i krupicovým cukrem.

02.

Pudinkový prášek smíchejte s 12 lžícemi vody, rozvařená jablka rozmixujte ponorným mixérem a vlijte k nim připravenou pudinkovou směs. Přidejte skořici s citronovou šťávou a vše za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Jablkovou směs sundejte z ohně.

03.

Na dno pekáčku dejte vrstvu sušenek, přelijte ji jablkovým rozvarem a postup opakujte, dokud nevyužijete všechny suroviny (vycházejí 3 vrstvy sušenek). Dort nechte zcela vychladnout a poté vložte na pár hodin ztuhnout do chladničky.

04.

Před servírováním ušlehejte šlehačku společně s moučkovým cukrem a pomocí cukrářského sáčku ji nastříkejte na dort. Posypejte kakaem a můžete krájet řezy.

Energetická hodnota celkem - 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Energie16 532,52 kJ
Bílkoviny40,92 g
Tuky175,05 g
Sacharidy530,13 g
Sůl1,64 g
SAFA109,51 g
Vláknina35,65 g
Cukry311,34 g

Načítám