Článek
Snad každé město nebo ves má svou zmrzlinu. Někdy ve stánku, jindy v cukrárně a každá má loajální fanoušky. V Praze se s takovými prodejci za poslední roky roztrhl pytel a všichni hrdě hlásají, že ta jejich je zaručeně nej. O kvalitách často svědčí fronta před prodejnou, při které, pokud je horko, by vám měli dát tu zmrzku snad i zdarma. To však nečekejte. Jedna porce se často pohybuje okolo 100 Kč a už kvůli ceně je dobré si pořádně vybrat, kam půjdete.
Mia Crema
Pokud se touláte okolo Staroměstského náměstí, nemůžete minout náměstíčko Ungelt. Cukrárna Mia Crema nabízí skvělé zmrzliny, a pokud si necháte poradit od prodejců, co je jejich majstrštyk, dostanete do kornoutku či kelímku pistáciový skvost. Zmrzlina chutná, jako by byla z pražených oříšků. Je velmi vydatná a rozhodně vám stačí jeden kopeček, dva už nahradí oběd. V cukrárně je prostor k sezení jen pro pár lidí, ale při pěkném počasí se nabízí velká zahrádka.
- Výsledek: Zmrzlina je sytá, s neobvyklou chutí, porce velké.
Zmrzlinový salon Národní | Crème de la Crème
Jednou z pověstných pražských zmrzlináren je Crème de la Crème. Jak ji na Národní třídě najdete? Velmi snadno. Jde o prodejnu s největší frontou široko daleko. Pokud si to ale odstojíte, svou touhu po chladivém potěšení zde uspokojí opravdu každý. Ať jste vegan, nebo máte intoleranci na laktózu, zmrzlina je zde opravdu pro všechny. My zvolili kombinaci dvou kopečků – hořkou čokoládu se slaným karamelem a kaštanovou. Kaštan moc cítit nebyl, protože ho přebila chuť čokolády. Ale dobrota to byla v každém případě.
- Výsledek: Dobře promyslete kombinaci chutí. Ať se od sebe hodně liší nebo raději zvolte jen jeden kopeček.
Amorino Gelato
Síť cukráren Amorino Gelato najdete po celé Evropě a jednu i na pražském náměstí Franze Kafky. Zdejší specialitou je, že vám naservírují zmrzlinu ve tvaru růže. Okvětní lístky tvoří libovolné příchutě, ale samozřejmě si můžete objednat i kelímkovou klasiku. My zvolili kombinaci slané pistácie, tiramisu a stracciatella. Co se týče chutí, byly rozhodně intenzivní, jen stracciatella v nás moc nadšení nevyvolala. I když kusy čokolády ve zmrzlině byly veliké, o její kvalitě by se dalo polemizovat.
- Výsledek: Efekt růže v kornoutku stojí za to. Příchutě zmrzliny volte raději výraznější a stracciatellu ideálně vynechejte.
Angelato
Angelato je sázka na jistotu. V Praze najdete hned několik provozoven a podle čekajících davů před zmrzlinárnou je hned jasné, že vědí, co dělají. My navštívili tu v Rytířské ulici, kde nebývá fronta moc dlouhá. Neodolali jsme mátové variantě s čokoládovými lupínky, kokosové, kombinaci jahoda banán a rýžové zmrzlině. Všechno chutnalo skvěle, až na rýžovou, ta by od nás dostala bramborovou medaili, rozhodně není pro každého.
- Výsledek: Zmrzliny jsou chuťově velmi jemné, kousky ovoce a oříšků v kopečcích příjemné.
The Italians
Pokud jste opravdový milovník italské kvality, zavítejte na pražský Smíchov. Zmrzlinárna The Italians je samostatnou částí rozsáhlé prodejny plné specialit a luxusní gelata se rozhodně nemusí za nic stydět. My ochutnali v jedné porci mandlovou a višňovou příchuť, ve druhé jsme sáhli po arašídové se slaným karamelem a broskvovém sorbetu. Co se týče mandlové zmrzliny, šlo o jemné pohlazení. Višně nás příjemně osvěžily a v parném letním dni šlo o ideální volbu, stejně jako u broskvového sorbetu. Zklamáním byla arašídová příchuť, která měla obsahovat karamel, my ho tam ale necítili, navíc byla přeslazená.
- Výsledek: Luxusní krémové zmrzliny, konzistence ideální, arašídy se slaným karamelem byly moc sladké bez náznaku soli.