Hlavní obsah

Ochutnali jsme za vás: Která zmrzlina v Praze za to stojí a která je jen předražená smetana?

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Čím je hodnota na teploměru vyšší, tím větší je chuť na zmrzlinu. Pokud patříte mezi milovníky těch smetanových, jste na správném místě! Vydali jsme se za vás do matičky Prahy a ochutnali ty nejznámější. Které za to opravdu stály a bez kterých bychom se klidně obešli?

Článek

Snad každé město nebo ves má svou zmrzlinu. Někdy ve stánku, jindy v cukrárně a každá má loajální fanoušky. V Praze se s takovými prodejci za poslední roky roztrhl pytel a všichni hrdě hlásají, že ta jejich je zaručeně nej. O kvalitách často svědčí fronta před prodejnou, při které, pokud je horko, by vám měli dát tu zmrzku snad i zdarma. To však nečekejte. Jedna porce se často pohybuje okolo 100 Kč a už kvůli ceně je dobré si pořádně vybrat, kam půjdete.

Mia Crema

Pokud se touláte okolo Staroměstského náměstí, nemůžete minout náměstíčko Ungelt. Cukrárna Mia Crema nabízí skvělé zmrzliny, a pokud si necháte poradit od prodejců, co je jejich majstrštyk, dostanete do kornoutku či kelímku pistáciový skvost. Zmrzlina chutná, jako by byla z pražených oříšků. Je velmi vydatná a rozhodně vám stačí jeden kopeček, dva už nahradí oběd. V cukrárně je prostor k sezení jen pro pár lidí, ale při pěkném počasí se nabízí velká zahrádka.

  • Výsledek: Zmrzlina je sytá, s neobvyklou chutí, porce velké.
Foto: Tereza Rybková

Mia Crema nabízí jednu porci zmrzliny za 60 KčFoto: Tereza Rybková

Zmrzlinový salon Národní | Crème de la Crème

Jednou z pověstných pražských zmrzlináren je Crème de la Crème. Jak ji na Národní třídě najdete? Velmi snadno. Jde o prodejnu s největší frontou široko daleko. Pokud si to ale odstojíte, svou touhu po chladivém potěšení zde uspokojí opravdu každý. Ať jste vegan, nebo máte intoleranci na laktózu, zmrzlina je zde opravdu pro všechny. My zvolili kombinaci dvou kopečků – hořkou čokoládu se slaným karamelem a kaštanovou. Kaštan moc cítit nebyl, protože ho přebila chuť čokolády. Ale dobrota to byla v každém případě.

  • Výsledek: Dobře promyslete kombinaci chutí. Ať se od sebe hodně liší nebo raději zvolte jen jeden kopeček.
Foto: Tereza Rybková

Cème de la Crème má cenu zmrzliny podle velikosti pohárků. Za střední zaplatíte 109 Kč a je na vás, kolik příchutí zvolíteFoto: Tereza Rybková

Amorino Gelato

Síť cukráren Amorino Gelato najdete po celé Evropě a jednu i na pražském náměstí Franze Kafky. Zdejší specialitou je, že vám naservírují zmrzlinu ve tvaru růže. Okvětní lístky tvoří libovolné příchutě, ale samozřejmě si můžete objednat i kelímkovou klasiku. My zvolili kombinaci slané pistácie, tiramisu a stracciatella. Co se týče chutí, byly rozhodně intenzivní, jen stracciatella v nás moc nadšení nevyvolala. I když kusy čokolády ve zmrzlině byly veliké, o její kvalitě by se dalo polemizovat.

  • Výsledek: Efekt růže v kornoutku stojí za to. Příchutě zmrzliny volte raději výraznější a stracciatellu ideálně vynechejte.
Foto: Tereza Rybková

V Amori Gelato mají ceny gelata opět podle velikosti kelímku, střední porce stojí 119 KčFoto: Tereza Rybková

Angelato

Angelato je sázka na jistotu. V Praze najdete hned několik provozoven a podle čekajících davů před zmrzlinárnou je hned jasné, že vědí, co dělají. My navštívili tu v Rytířské ulici, kde nebývá fronta moc dlouhá. Neodolali jsme mátové variantě s čokoládovými lupínky, kokosové, kombinaci jahoda banán a rýžové zmrzlině. Všechno chutnalo skvěle, až na rýžovou, ta by od nás dostala bramborovou medaili, rozhodně není pro každého.

  • Výsledek: Zmrzliny jsou chuťově velmi jemné, kousky ovoce a oříšků v kopečcích příjemné.
Foto: Tereza Rybková

Opět neplatíte za kopeček, ale za velikost porce. V Angelátu je střední za 99 KčFoto: Tereza Rybková

The Italians

Pokud jste opravdový milovník italské kvality, zavítejte na pražský Smíchov. Zmrzlinárna The Italians je samostatnou částí rozsáhlé prodejny plné specialit a luxusní gelata se rozhodně nemusí za nic stydět. My ochutnali v jedné porci mandlovou a višňovou příchuť, ve druhé jsme sáhli po arašídové se slaným karamelem a broskvovém sorbetu. Co se týče mandlové zmrzliny, šlo o jemné pohlazení. Višně nás příjemně osvěžily a v parném letním dni šlo o ideální volbu, stejně jako u broskvového sorbetu. Zklamáním byla arašídová příchuť, která měla obsahovat karamel, my ho tam ale necítili, navíc byla přeslazená.

  • Výsledek: Luxusní krémové zmrzliny, konzistence ideální, arašídy se slaným karamelem byly moc sladké bez náznaku soli.
Foto: Tereza Rybková

I zde zaplatíte za porci 109 Kč a zvolit si můžete kolik chcete příchutí. Úhledné kopečky už se zjevně nenosíFoto: Tereza Rybková

Načítám