Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Tereza Olbrichtová

Foto: Tereza Olbrichtová

Křupavé opečené mandle ukryté v jemně máslovém karamelu. Domácí mandlové karamelky jsou lahůdka, kterou zvládnete připravit i bez speciálního vybavení. Stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a sladká odměna, která vás přenese zpět do časů, kdy cukrovinky chutnaly poctivě a doma to vonělo máslem a cukrem.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kousků
  • 225 g mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 3 g soli
  • 80 g mandlí
Článek

Stejným způsobem si můžete připravit i čokoládové karamelky, jen nahraďte mandle kvalitní hořkou čokoládou.

Postup

01.

Mandle opečte v troubě na 160 °C 12 minut, poté je nasekejte na menší kousky.

02.

Zbylé ingredience svařte za občasného míchání na teplotu 120 °C (do barvy korku), pak sporák vypněte. Přidejte nasekané mandle a počkejte, než začne karamel krystalizovat, což poznáte podle tvorby malých cukrových teček ve směsi.

03.

Vše vylejte na silikonovou podložku nebo pečicí papír. Pokud je směs příliš tuhá, překryjte ji druhým pečicím papírem a rozválejte na placku asi 1 cm vysokou. Po zatuhnutí hmotu nalámejte nebo nakrájejte na malé karamelky.

Máte rádi sladké? Tak přesně pro vás tu je Prague Sweet Festival!

Tento víkend vás v PVA EXPO Praha čeká sladký ráj plný cukrářských show, soutěží, přednášek a ochutnávek od českých i zahraničních mistrů. Uvidíte hvězdy jako Mirku van Gils Slavíkovou, Vojtu Vrtišku, Veroniku Besky Beskydiarovou a další. Přijďte si vychutnat čokolády, makronky, luxusní dezerty i kávu – zábava pro děti i dospělé zaručena!

Energetická hodnota celkem - 25 kousků
Energie9 117,3 kJ
Bílkoviny24 g
Tuky111,14 g
Sacharidy268,54 g
Sůl3,25 g
SAFA38,28 g
Vláknina9,61 g
Cukry263,68 g

Načítám