Hlavní obsah
2,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Řepný, nebo zelný? Je jedno, jak budete tomuto výbornému salátu říkat. Vařená červená řepa, syrové zelí a křen se svěží zálivkou vytvoří úžasnou kombinaci, která je velmi chutná a zdravá zároveň. Výhoda je, že si tuto pochoutku plnou vitaminů můžete dát hned, chvíli vydrží i v lednici anebo ji lze zavařit a uchovat na další měsíce.

25 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice 500ml
  • 4 ks vařené červené řepy
  • 500 g bílého zelí
  • 20 g křenu
  • 4 špetky celého kmínu
  • 1/4 kuličky nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 lžic cukru
  • 140 ml octa
  • 1,5 lžičky soli
Článek

S červenou řepou pracujte v kuchyni opatrně – barví. Proto si raději při jejím krájení či strouhání vezměte rukavice a nikdy nepoužívejte bílé prkénko.

Postup

01.

Bílé zelí nakrájejte na plátky a vložte do větší mísy. Přidejte jemně nastrouhaný křen a nahrubo nastrouhanou řepu. Promíchejte.

Tip: V tomto receptu se používá vařená řepa. Můžete si ji koupit již předvařenou, anebo červenou řepu uvařte podle návodu v tomto receptu.

02.

V hrnci pár minut svařte ocet s cukrem, solí, bobkovými listy, novým kořením a kmínem. Nálev nechte prochladnout a pak jím přelijte zeleninu. Nechte chvíli proležet a můžete ihned servírovat. Pokud salát chcete ponechat na další dny, v uzavřené nádobě v lednici vydrží minimálně týden anebo jej můžete zavařit jako zelí.

Energetická hodnota celkem - 2 sklenice 500ml
Energie2 865,92 kJ
Bílkoviny11,94 g
Tuky2,06 g
Sacharidy149,12 g
Sůl14,83 g
SAFA0,36 g
Vláknina22,74 g
Cukry129,54 g

Načítám