Článek
Lilek je zelenina, kterou je nutné před konzumací tepelně upravit. Jednak by vám syrový moc nechutnal, tepelnou úpravou se navíc odbourává toxický solanin, který způsobuje hořkou chuť. Déle skladované plody mohou této látky obsahovat o něco víc, proto je dobré vybírat čerstvé lilky – víc si pochutnáte a nezaděláte si na zažívací potíže.
Lilek se doporučuje před tepelnou úpravou nasolit a nechat vypotit, bude pak pevnější a méně vodnatý. Chcete, aby byl salát sytější? Doplňte ho cizrnou nebo vařenou čočkou beluga.
Postup
01.
Lilek nakrájejte na půlcentimetrové plátky, z obou stran je osolte a nechte 30–45 minut vypotit. Pak je opláchněte a dobře vysušte papírovými utěrkami. Gril nebo grilovací pánev vytřete olejem a z obou stran ogrilujte lilek dozlatova. Pak ho rozložte na dva talíře nebo větší mísu, ve které budete salát podávat.
02.
Rajčátka nakrájejte na čtvrtiny a rozprostřete na lilek. Obložte natrhanou mozzarellou. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi a salát jimi posypejte podle chuti. Stejně tak podle chuti přidejte lístky bazalky.
03.
V misce prošlehejte ingredience na zálivku: olej, citronovou šťávu, špetku soli a pepře. Salát pokapejte podle potřeby.
Nevíte, co s lilkem? Nejste si jistí, jestli vám chutná? Začněte jednoduše: pomazánka z opečeného lilku a arašídů je výborná a úplně jednoduchá.