Článek
Květáková rýže si rychle našla cestu na talíře milovníků lehčích zeleninových jídel. Nastrouhané (či rozmixované) růžičky květáku rýži připomínají na pohled, dokážou dobře nasát chutě a vůně různých omáček a koření a představují originální (a lehkou) přílohu.
Postup
01.
Květák dobře omyjte, odstraňte pevné košťály (odložte si je do pikantní květákové polévky nebo vývaru z odřezků zeleniny) a růžičky rozmixujte nebo nastrouhejte na velmi jemném struhadle, budou připomínat drobný kuskus.
Nastrouhaný květák přesuňte do větší pánve, jemně osolte a na mírném ohni pod částečně odklopenou pokličkou krátce poduste, mělo by mu stačit 10 minut. Mladý květák nemusíte podlévat, pustí si dostatek vody. Občas ho promíchejte a nechte přebytečnou tekutinu odpařit, květák mezitím příjemně změkne. Odstavte a nechte zchladnout.
02.
V mezičase nakrájejte ostrým nožem opravdu zralá rajčata na malé kostičky (čím menší budou, tím lépe se chutě rozvinou, ideální velikost je půl centimetru). Vložte je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Okurku pořádně omyjte, odstraňte vodnatá semínka ze středu a nakrájejte ji i se slupkou na podobně velké kostky a šalotku nakrájejte nadrobno. Zeleninu s citem osolte a promíchejte.
03.
Vezměte opravdu velký svazek petrželky (celkem alespoň 100–120 g). Odstraňte většinu silnějších stonků, petrželku pevně stiskněte a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Já svazek obvykle překrojím na polovinu, srovnám si ho na stejnou délku a pak už jenom krájím na proužky silné asi 1 mm. Najemno nakrájejte také mátu a bylinky přidejte do mísy k zelenině.
04.
Nakonec vmíchejte prochladlý květák, sůl, pepř, koření, olivový olej a citronovou šťávu – přidávejte ji postupně a množství dolaďte podle chuti. Salát nechte chvíli rozležet a podávejte.
Tip: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech. Hodí se na ochucení drůbeže, jehněčího, ryb, zeleniny i rýže. Nebo si ji namíchejte podle rozpisu. Tabouleh vám bude chutnat, i když přidáte jenom sůl a pepř, koření je ale to, co mu dodává exotickou jiskru. I když se rozhodnete jít cestou minimalismu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.