Článek
Salát Caprese je dokonalým příkladem toho, jak základní a čerstvé suroviny mohou vytvořit pokrm, který oslavuje chuťové smysly a představuje základ italské kuchyně. Historie salátu nás zavede na slunný ostrov Capri, podle kterého se Caprese jmenuje, zatímco každé sousto nás ponoří do kombinace slunečního tepla a výrazných chutí.
01.
Rajčata omyjte a nakrájejte na asi půlcentimetrová kolečka.
02.
Mozzarellu nakrájejte na stejně tlusté plátky jako rajčata. Pokud je sýr v tekutině, nechte ho před krájením chvíli okapat.
03.
Na talíř střídavě naskládejte plátky rajčat a sýra, dokud nevyužijete všechny suroviny.
04.
Listy bazalky opláchněte, osušte a dejte je na mozzarellu a rajčata.
05.
Celý salát poté zakápněte olivovým olejem a posypte solí s čerstvě mletým pepřem.
Tip: Pokud chcete salát Caprese přenést do moderní gastronomie a trochu ho ozvláštnit, postačí vám jen rajčata před servírováním zmrazit. Pak je do salátu nekrájejte ale nastrouhejte je ještě zmrzlá.

Rajčata strouhejte na co nejjemnějiFoto: vm2002, Shutterstock.com