Článek
Hosté si salát rychle oblíbili: je osvěžující a chuťově velmi bohatý a zároveň nenáročný na vstupní suroviny a přípravu. Recept se rychle rozšířil a díky československým turistům zdomácněl i u nás. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou zeleniny: dokonalý bude, jen když použijete vyzrálá a voňavá masitá rajčata, šťavnatou cibuli a okurku, která dozrála na sluníčku (v Bulharsku ji vždy loupou). Do salátu patří paprika, ta může být čerstvá, ale také (a salát bude ještě lahodnější) ogrilovaná téměř dočerna a zbavená slupky.
Poté už jenom trocha oleje – a tentokrát sáhněte po slunečnicovém. Panenský olivový olej je sice zdravý, má ale příliš výraznou chuť, která do šopáku nepatří, k Bulharsku patří chuť slunečnicového oleje! Pak už jenom kapka jablečného octa a bohatá čepice nastrouhaného slaného balkánského sýra. Recept nemůže být jednodušší!
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Červená cibule je poměrně jemná a dobře ji snášejí i lidé s citlivějším zažíváním, pokud je ale pro vás i tak příliš palčivá, osolte ji a nechte chvíli bokem, chuť se ještě zjemní.
02.
Oloupanou salátovou okurku a masitá vyzrálá rajčata nakrájejte na kousky velikosti sousta a společně s cibulí je zlehka promíchejte ve větší míse.
03.
Přidejte slunečnicový olej a ocet a naposledy promíchejte. Balkánský sýr nastrouhejte nahrubo a salát rovnoměrně posypejte. Nakonec přidejte pár černých oliv, salát vychlaďte a podávejte. Do salátu můžete přidat trochu nasekané petrželové natě.