Hlavní obsah
3,5
(6)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

O salátech se často říká, že jsou to hladová jídla, moc nezasytí. To ovšem o tomto salátu neplatí! Cizrnový s vejcem je plný chutí, vlákniny a výživných látek a to všechno zvládne i bez masa. Díky čerstvým bylinkám a jogurtovému dipu se jedná o svěží pokrm, na kterém si smlsnete jedna báseň.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks vejce
  • 1/2 hrnku cizrny
  • 1/2 hrnku pšeničného bulguru
  • 1 ks avokáda
  • 1 ks rajčat
  • 1/2 ks červené cibule
  • 4 hrsti mixu listových salátů
  • 1 svazek čerstvých bylinek (pažitka, řeřicha, oregano…)
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Dresink
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 snítka čerstvé máty
Článek

Pokud chcete přípravu receptu urychlit, kupte si cizrnu v konzervě. Můžete ji využít i s lákem, který dodá salátu další výtečnou chuť.

Postup

01.

Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji přes noc do vody. Následující den ji propláchněte, dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte asi 1 hodinu, dokud nezměkne.

02.

Do hrnce nasypte 1/2 hrnku bulguru a zalijte 1 hrnkem vody. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte přikryté asi 12-15 minut, dokud není bulgur měkký a voda vstřebaná. Poté nechte bulgur vychladnout.

03.

Vajíčka dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vařte 9-12 minut podle požadované tuhosti žloutku. Po uvaření je dejte do studené vody, aby se snadno loupala. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny.

04.

Avokádo oloupejte, rozkrojte a nakrájejte na plátky. Rajče umyjte a nakrájejte na měsíčky. Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Listový salát nebo směs salátových listů opláchněte a osušte.

05.

V malé misce promíchejte bílý jogurt s olivovým olejem. Přidejte nasekanou mátu a sůl podle chuti. Na talíř nebo do misky naaranžujte salátové listy, přidejte vařenou a vychladlou cizrnu a bulgur. Naskládejte nakrájené rajče, avokádo a červenou cibuli. Na porci rozložte jedno vejce. Salát ochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvými bylinkami.

06.

Servírujte přelité dresingem nebo zálivku podávejte zvlášť.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie5 963,84 kJ
Bílkoviny53,6 g
Tuky66,53 g
Sacharidy150,98 g
Sůl2,67 g
SAFA14,48 g
Vláknina37,2 g
Cukry24,19 g

Načítám