Hlavní obsah
2,5
(15)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Celerový salát se tradičně podává při francouzské štědrovečerní hostině, ale cestu si našel i na naše stoly. Je totiž svěží, lehký, mírně pikantní a využijete do něj i zbylou zeleninu po přípravě vánoční polévky.

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 500 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 1 ks jablek
  • 200 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Chcete salát ještě nějak vylepšit? Přidejte do něj hrst vlašských ořechů nebo na kostičky nakrájený sýr - ideálně s modrou plísní. Třeba tak svou štědrovečerní tabuli obohatíte o nový salát, který bude konkurovat i bramborové klasice.

Postup

01.

Celer i mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli také oloupejte a nasekejte ji najemno. Jablko omyjte, zbavte ho nejedlých částí a nakrájejte na tenké plátky.

02.

Zeleninu s jablkem promíchejte s majonézou a zakysanou smetanou, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Salát nechte před servírováním rozležet v lednici.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 526,14 kJ
Bílkoviny2,91 g
Tuky32,91 g
Sacharidy14,48 g
Sůl1,04 g
SAFA4,5 g
Vláknina5,9 g
Cukry8,82 g

Načítám