Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máte někdy u salátu Caesar problém si vybrat, zda si ho dáte s krevetami, masem, nebo jen s krutonky? O opečené slanině ani nemluvě... Tento recept je tak nabušený, že už si vybírat nemusíte. Maximálně můžete něco oželet, ale nebyla by to škoda?

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Základ na salát
  • 200 g římského salátu
  • 150 g loupaných krevet
  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 lžička soli a pepře
  • 50 g parmazánu
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
Dresink
  • 1 ks vejce
  • 1,5 lžičky dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 3 ks ančoviček
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 120 ml olivového oleje
  • 35 g strouhaného parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky drceného pepře
Článek

Maso i krevety můžete ochutit ještě kořením, skvělý je například sušený česnek. Nezapomeňte však, že dresink je dost výrazný, tak aby se jednotlivé chutě netloukly.

Postup

01.

Připravte si krutony. Troubu předehřejte na 180 °C. Chleba nakrájejte na malé kostky (asi 1 cm). Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě asi 10–15 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé. Během pečení je několikrát promíchejte.

02.

Jak udělat dresink na Caesar salát? Vejce vložte na 1 minutu do vroucí vody, poté ho opatrně rozbijte a vyjměte obsah do mixéru nebo misky. Přidejte dijonskou hořčici, drcený česnek, nasekané ančovičky a citronovou šťávu. Směs důkladně rozmixujte nebo promíchejte metličkou.

03.

Za stálého míchání nebo mixování postupně přidávejte olivový olej, dokud nevznikne hladká a krémová emulze. Nakonec přimíchejte strouhaný parmazán a dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem. Dresink uložte do lednice, aby se chutě propojily.

04.

Kuřecí prso lehce naklepejte, aby mělo rovnoměrnou tloušťku. Poté ho dle chuti osolte a opepřete a opečte na troše oleje na pánvi nebo grilu. Hotové maso nechte chvíli odpočinout, poté ho nakrájejte na plátky.

05.

Krevety očistěte, osolte a opepřete. Poté je stejně jako kuřecí prso opékejte na rozpáleném grilu nebo pánvi 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a jemné.

06.

Slaninu nakrájejte na plátky. Opečte ji na pánvi na středním plameni, dokud není křupavá. Poté ji nechte odkapat na papírové utěrce, aby se zbavila přebytečného tuku.

07.

Na velký talíř nebo do misky naskládejte natrhaný římský salát. Přidejte grilované krevety, nakrájené kuřecí prso, křupavou slaninu a domácí krutony. Přelijte salát připraveným dresinkem a jemně promíchejte, aby byl každý list salátu dresinkem dobře obalen. Nakonec salát posypejte hoblinkami parmazánu a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Chutná vám tato kombinace chutí? Zkuste chlebíčky ve stylu Caesar salátu. Anebo se inspirujte receptem na vývar se smaženým kuřetem a sýrovými krutony.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie9 952,92 kJ
Bílkoviny126,97 g
Tuky189,19 g
Sacharidy42,66 g
Sůl10,85 g
SAFA48,5 g
Vláknina8 g
Cukry4,79 g

Načítám