Článek
V našem úterním seriálu Recepty s pečivem jsme vám už prozradili recepty na meruňkovou žemlovku nebo třeba na pečené maso v chlebové krustě. Svezte se s námi na slané vlně a vyzkoušejte žemlovku z toastového chleba se špenátem, šunkou a sýrem. Je moc dobrá!
Na 4 porce potřebujete: 150 g tmavého toastového chleba, 150 ml vlažného mléka, 1 vejce, 250 g čerstvého špenátu, 3 stroužky česneku, trochu oleje, 150 g šunky, 150 g tvrdého sýru v celku, sůl a pepř
Do mělké misky nalijte mléko, přidejte vejce, sůl a pepř a vše vidličkou prošlehejte. Připravte si zapékací misku, do které budete vše postupně skládat. Špenát properte a spařte ho na pánvi na kapce oleje. Přidejte na kolečka pokrájený česnek a nechte ho asi 2 minuty zahřívat, aby pustil vůni i chuť. Kdo chce, může přikrájet šalotku nebo cibuli.
Pak začněte vrstvit. Na dno přijdou plátky toastového chleba, které jste namočili z jedné strany v mléce s vajíčkem. Určitě chléb nenamáčejte z obou stran, byl by přiliš rozmočený! Na něj rozprostřete špenát. Poté následuje opět vrstva „polomáčeného“ chleba, a hned na něj plátky šunky a strouhaný sýr. Dílo dokončete poslední vrstvou toastového chleba a vše na závěr posypte sýrem. Pekáček vložte na 30 minut do trouby předhřáté na 180 stupňů Celsia. A máte hotovo!
Příští týden se můžete těšit na originální směs na topinky z vepřového masa! A nezapomeňte do diskuse pod článek připsat váš tip na dobrou žemlovku!