Článek
Těstoviny a obzvláště lasagne patří mezi oblíbená jídla jak u velkých, tak malých jedlíků. Díky kombinaci těstovin se zeleninovou omáčkou a mletým masem si pochutná snad každý. Pokud však nechcete trávit u sporáku několik hodin a vařit se s pravou boloňskou omáčkou, máme pro vás tip na rychlou a stejně chutnou alternativu.
Postup
01.
Na lžíci olivového oleje nejprve osmahněte mrkev nastrouhanou najemno a cibuli nakrájenou nadrobno. Poté orestujte i lžíci rajského protlaku (směs díky tomu zesládne).
02.
Následně přidejte mleté hovězí maso, směs osolte a opepřete a chvíli restujte.
03.
Jakmile je maso dobře orestované, přilijte plechovku krájených rajčat a půl plechovky vody. Směs promíchejte, přikryjte poklicí a nechte dusit.
04.
Zatímco se dusí maso, připravte bešamel. Do kastrůlku dejte máslo, nechejte rozpustit, poté přidejte hladkou mouku a lehce smažte do rozvonění. Následně přilijte mléko a za stálého míchání vytvořte hladký krémový bešamel bez hrudek a dochuťte ho solí a pepřem.
05.
Troubu rozehřejte na 180 °C a nachystejte si pekáček. Do pekáčku postupně vrstvěte: na dno rozetřete polovinu masové směsi, poté přidejte vrstvu nepředvařených lasagní, následně bešamel a poté postup opakujte ještě jednou.
06.
Horní bešamelovou vrstvu posypejte strouhaným sýrem, pekáček vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut při 180 °C.
Tip: Před servírováním nechte lasagne krátce vychladnout, budou se vám lépe krájet.