Hlavní obsah

Vůně se line chalupou: Víkendové chalupářské recepty z plechu i kotlíku

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Chalupaření, to není jen únik z městského ruchu do klidu přírody, ale také návrat ke kořenům a tradičnímu způsobu života. Když se řekne chalupa, mnozí z nás si vybaví dny strávené na venkově, kde se čas zpomalí a každé jídlo má svou vlastní duši. V této atmosféře se rodí pokrmy, které jsou jednoduché, avšak plné chuti a lásky.

Článek

Naše babičky a dědové měli talent na vytváření lahodných pokrmů z toho, co jim příroda, jejich zahrada a blízký obchůdek poskytly. Tyto recepty se nezakládají jen na jídle, ale také na příbězích a vzpomínkách, které se s nimi pojí. Pojďte s námi objevit tajemství tradiční chalupářské kuchyně, kde se mísí jednoduchost, dostupnost surovin a bohatství chutí.

Leča plná barev

Ať už pravé maďarské, v podobě francouzského ratatouille nebo české chalupářské, lečo má být hlavně o zelenině, která nyní dozrává ve velkém na všech zahradách. K úrodě ze záhonků ještě můžete přidat maso anebo oblíbenou klasiku z dřívějších let – točeňák.

Milované guláše

Co by to bylo za české chalupaření, kdyby aspoň jeden den nebyl gulášek. Z kotlíku nad ohněm nebo snadný bramborový s uzeninou, guláš prostě nesmí o prázdninách a dovolené chybět.

Buřty s pivem i bez

Další letní hitovkou jsou buřty! Máte je nejraději opečené na ohni, nebo připravené na pivě? Poradíme vám, jak je co nejlépe opéct, a přidáme několik božských receptů na pivní klasiku. Stačí si jen vybrat.

Z ohně a grilu

Nad plamenem toho lze opéct mnohem víc než jenom špekáček. Zkuste také vandrácký chleba, dezert z vůní ohně nebo rozpalte gril a vsaďte na špízy, steaky či sýr.

Sladké z plechu

Zapomeňte na dorty, na chalupě frčí snadné moučníky na plech. Jde přece o ideální sladkou tečku po obědě, po které si rozděláte lehátko na terase nebo si „dáte dvacet“ na kanapi. Tak aby vaše sny byly opravdu sladké!

Načítám