Hlavní obsah
3,4
(12)
Foto: Foto: Kateřina Harudová

Foto: Foto: Kateřina Harudová

Znáte taková ta jídla „ze spíže“, která si vaříte na chalupě nebo když není moc možností nákupů? A také se vám stává, že nakonec kolikrát chutnají nejlépe? Připomeňte si je těmito rychlými fazolemi, které zasytí, vyjdou vás na pár korun a přitom doslova pohladí po těle i duši.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 ks cibule
  • 1 nožka klobásy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička saturejky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 plechovka fazolí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Do základu můžete místo klobásy použít i kousek uzeného, špeku nebo jiné uzeniny, případně maso zcela vynechat. Fazole lze také doplnit vařeným či smaženým vajíčkem nebo posypat sýrem. Z uvedeného množství vám vyjde jedna velká nebo dvě menší porce, nicméně počítejte s tím, že se nejspíš nebudete chtít dělit...

Postup

01.

Cibuli pokrájejte najemno a začněte spolu s tenkými kolečky klobásy opékat. Pokud by klobása pouštěla málo tuku, přidejte trochu sádla nebo oleje. Když je obojí pěkně opečené, zasypejte nasekaným česnekem, paprikou (skvělá je i uzená, pálivá nebo trošku chilli navrch) a saturejkou (lze nahradit oreganem, rozmarýnem, tymiánem či bobkovým listem proti nadýmání), nechte pár vteřin rozvonět a vmíchejte protlak.

02.

Přidejte scezené fazole, trochu vody a soli a za občasného míchání nechte alespoň 10 minut probublávat, čím déle, tím lépe. Na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s kouskem pečiva nebo třeba volským okem.

Pokud vás láká poněkud sofistikovanější verze fazolí, rozhodně vyzkoušejte texaské chili con carne!

Načítám