Článek
Do základu můžete místo klobásy použít i kousek uzeného, špeku nebo jiné uzeniny, případně maso zcela vynechat. Fazole lze také doplnit vařeným či smaženým vajíčkem nebo posypat sýrem. Z uvedeného množství vám vyjde jedna velká nebo dvě menší porce, nicméně počítejte s tím, že se nejspíš nebudete chtít dělit...
Postup
01.
Cibuli pokrájejte najemno a začněte spolu s tenkými kolečky klobásy opékat. Pokud by klobása pouštěla málo tuku, přidejte trochu sádla nebo oleje. Když je obojí pěkně opečené, zasypejte nasekaným česnekem, paprikou (skvělá je i uzená, pálivá nebo trošku chilli navrch) a saturejkou (lze nahradit oreganem, rozmarýnem, tymiánem či bobkovým listem proti nadýmání), nechte pár vteřin rozvonět a vmíchejte protlak.
02.
Přidejte scezené fazole, trochu vody a soli a za občasného míchání nechte alespoň 10 minut probublávat, čím déle, tím lépe. Na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s kouskem pečiva nebo třeba volským okem.
Pokud vás láká poněkud sofistikovanější verze fazolí, rozhodně vyzkoušejte texaské chili con carne!