Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Dalším oblíbeným retro receptem, který si připomeneme, je sýrová roláda. Ta má opravdu nesčetně variant a můžete do ní „zamotat“ vše, co máte rádi. My zvolili oblíbenou kombinaci vajíčkové pomazánky, šunky a čerstvé papriky, která roládu dokonale rozzáří.

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Pomazánka
  • 2 ks vajec natvrdo
  • 100 g termizovaného sýra
  • 80 g másla
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce pažitky
Roláda
  • 250 g plátkového sýra
  • 200 g šunky
  • 1 ks paprik
Článek

Sýrový plát můžete také vytvořit z bločku sýru, který roztavíte v horké vodě a rozválíte. Aby se vám nepřilepil na pracovní plochu, válejte ho mezi pečicími papíry nebo potravinářskými fóliemi.

Postup

01.

Vejce uvařte natvrdo. Rozkrojte je a vyjměte z nich žloutky. Ty pak utřete s termizovaným sýrem, povoleným máslem a hořčicí.

02.

Plátky sýru rozložte vedle sebe na plech s pečicím papírem, aby se okraje lehce překrývaly. Sýr dejte mírně roztavit do předehřáté trouby na 180 °C. Stačí cca 2-3 minuty, jen aby se plátky navzájem spojily a zapekly.

03.

Vaječné bílky a světlou část jarní cibulky nasekejte. Zamíchejte i s najemno nasekanou pažitkou do žloutkovo-sýrové směsi. Pomazánku dle chuti osolte a opepřete.

04.

Mírně vychladlý plát sýru poklaďte po celé ploše plátky šunky a tu potřete připravenou vaječnou pomazánkou. Navrch poklaďte nakrájenou čerstvou papriku.

05.

Nyní roládu zarolujte a pevně utáhněte v potravinářské fólii. Dejte ji vychladit a ztuhnout do lednice na cca 3 hodiny. Pak ji krájejte na plátky a podávejte s pečivem nebo samotnou jako jednohubku.

Energetická hodnota celkem - 1 roládu
Energie7 916,8 kJ
Bílkoviny122,72 g
Tuky143,18 g
Sacharidy22,84 g
Sůl10,63 g
SAFA75,07 g
Vláknina3,63 g
Cukry14,25 g

Načítám