Článek
Sýrový plát můžete také vytvořit z bločku sýru, který roztavíte v horké vodě a rozválíte. Aby se vám nepřilepil na pracovní plochu, válejte ho mezi pečicími papíry nebo potravinářskými fóliemi.
Postup
01.
Vejce uvařte natvrdo. Rozkrojte je a vyjměte z nich žloutky. Ty pak utřete s termizovaným sýrem, povoleným máslem a hořčicí.
02.
Plátky sýru rozložte vedle sebe na plech s pečicím papírem, aby se okraje lehce překrývaly. Sýr dejte mírně roztavit do předehřáté trouby na 180 °C. Stačí cca 2-3 minuty, jen aby se plátky navzájem spojily a zapekly.
03.
Vaječné bílky a světlou část jarní cibulky nasekejte. Zamíchejte i s najemno nasekanou pažitkou do žloutkovo-sýrové směsi. Pomazánku dle chuti osolte a opepřete.
04.
Mírně vychladlý plát sýru poklaďte po celé ploše plátky šunky a tu potřete připravenou vaječnou pomazánkou. Navrch poklaďte nakrájenou čerstvou papriku.
05.
Nyní roládu zarolujte a pevně utáhněte v potravinářské fólii. Dejte ji vychladit a ztuhnout do lednice na cca 3 hodiny. Pak ji krájejte na plátky a podávejte s pečivem nebo samotnou jako jednohubku.