Hlavní obsah

Víkend plný švestek: Sladké dezerty i slané pecky, které musíte zkusit

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Švestky nejsou jen na povidla! Překvapí vás v dezertech i nečekaně chutných slaných kombinacích. Od tradičního švestkového koláče po originální švestkovou omáčku k masu – tyhle recepty vás přesvědčí, že švestky patří do každého kuchařského repertoáru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ať už máte švestičky ze zahrádky, nebo jste je koupili v obchodě či na trhu, na jejich chuti to nic nemění. Švestky jsou prostě skvělé za všech okolností. Pokud jich máte nadbytek, vychutnejte si je nejen v dokonalých receptech nebo čerstvé, ale také si je usušte a uchovejte na zimu. Víte, jak na to?

Švestky jako jednohubky i do tradiční polévky

Se švestkami schovanými ve vypečené slanině jste se už možná setkali a teď si je můžete snadno připravit i doma. Ale co taková zelňačka s tímto ovocem? Znáte, nebo je to pro vás novinka?

Masu dodají šmrnc

Kombinace švestek a masa je opravdovým gurmánským zážitkem, který překvapí vaše chuťové pohárky. Sladká chuť švestek skvěle doplňuje bohaté a výrazné chutě masa, ať už jde o vepřové, kachní nebo hovězí.

Schované v závinu

Pokud máte jablečných štrúdlů až nad hlavu, zkuste upéct pro změnu švestkový. To, že švestky ladí s mákem, není žádné tajemství, tak proč tyto dvě suroviny společně nezamotat?

Na plech i do formy

Švestkové koláče jsou neodolatelná klasika, která spojuje jemné těsto s bohatou, šťavnatou náplní. Jejich přirozená sladkost s lehce nakyslým nádechem vytváří dokonalou rovnováhu chutí, která vynikne v každém soustu. A pokud je ještě vyšperkujete drobenkou, jde skoro až o nadpozemský zážitek.

Pod víčkem

Pokud se vám přece jen bude chtít zavařovat, vsaďte na povidla, marmeládu nebo švestkový kompot, který si všichni pamatujeme z dětství.

Načítám