Hlavní obsah

Zpátky do lavic a školní jídelny: Uvařte si o víkendu hitovky, na které pamatujete ze základky

Foto: arazu, Shutterstock.com

Foto: arazu, Shutterstock.com

A je to opět tady. Začal nový školní rok a s ním i nával vzpomínek na školní léta. Také se vám vybaví zvonění na hodinu, šumivý zvuk hlášení z reproduktoru ve třídě a vůně z jídelny? Patřili jste mezi ty, již se těšili, nebo s bázní v očích a nose jen hádali, která „chuťovka“ přistane na talíři dnes? S našimi recepty plnými nostalgie si ale pochutnáte i na školních klasikách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všechny nejspíš napadne jako klasické školní jídlo UHO – univerzální hnědá omáčka. Dnes ale budeme trochu kreativnější a zavzpomínáme i na jiné delikatesy. Někým milované, jiným proklínané, klasiky ze školních jídelen od polévek až po buchtičky s krémem. Ale nebojte, námi vybrané recepty rozhodně nebudou nuda. Skrývají v sobě moderní šmrnc.

Polévkové žně

Polévky v jídelnách byly takovou českou variantou předkrmu, ovšem s tím rozdílem, že po nich už by člověk často ani další chod nepotřeboval. Ať už to byla bramboračka, kulajda nebo dršťková (u které se dětské hlásky často shodly na tom, že by se raději obešly bez drštěk), polévky plnily své poslání – zahřát, zasytit a především připravit děti na náročný úkol zvládnout další hodiny matematiky.

Sladký oběd pro sladší den

Když se v jídelnách objevilo sladké jídlo jako hlavní chod, děti nadšeně hltaly, až se zdálo, že školní docházka je jen doplňkem k jejich sladkému životu. Tyto pokrmy byly energeticky nabité, levné na přípravu a doslova rozjasňovaly tváře všech přítomných. Dnes na ně vzpomínáme s nostalgií – a lehkou obavou, že kdybychom je jedli každý den, asi bychom se nevešli do školní lavice.

Omáčková hitparáda

Omáčky, to byla ve škole „svatá trojice“ – knedlík (při výjimečných situacích nahrazen rýží nebo těstovinami), něco tekutého a trochu masa, aby to nevypadalo, že se úplně zapomnělo na proteiny. Tyto omáčky byly tak syté, že stačilo jedenkrát nabrat a měli jste pocit, že už se po zbytek týdne nemusíte zvedat ze židle. V každém případě byly hitem jídelníčků, protože dokázaly zasytit každého školáka, i když měl ten den obzvlášť velký hlad – a to už je výkon!

Maso na talíři

Masová jídla s přílohami byla tím, co se dalo nazvat klasickým českým „obědovým pevným bodem“. Ať už to byla sekaná, řízek nebo dušené hovězí, školní jídelny se snažily nabídnout něco, co alespoň vzdáleně připomínalo oběd od maminky. Pravda, někdy se porce masa zdála poněkud symbolická, ale hlavní bylo, že školáci dostali pořádnou dávku energie, aby zvládli zbytek dne.

Načítám