Hlavní obsah

Inspirace ze zahrady: Naservírujte oběd ze sezonní zeleniny

Foto: Kati Finell, Shutterstock.com

Foto: Kati Finell, Shutterstock.com

Využijte darů zahrady (nebo nejbližšího farmářského trhu) a připravte si chutný a zdravý oběd z čerstvé sezonní zeleniny. Hrášek, nové brambory a ředkvičky patří mezi nejoblíbenější červnové suroviny, které nejen skvěle chutnají, ale jsou také plné vitaminů a minerálů. Pojďme se podívat, jak je jednoduše a kreativně zařadit do jídelníčku.

Článek

S blížícím se příchodem léta se zahrady a trhy začínají plnit svěží lokální zeleninou, která je nejen výborná, ale také plná živin. Mezi nejoblíbenější suroviny těchto dnů patří hrášek, nové brambory a ředkvičky. Kterou zeleninu zvolíte k obědu jako první? Bude to rudá kráska s pikantním nádechem, sladké zelené kuličky, které evokují jaro na talíři, nebo jemné brambory?

Zelená je dobrá

Hrášek je skutečný klenot zahrady, který svým sladkým a svěžím aroma přináší na talíř chuť slunečného počasí. Ať už ho přidáte do salátů, polévek nebo hlavních jídel, hrášek vždy dodá pokrmům jasnou barvu a výjimečnou chuť.

Pikantní rudá

Ředkvičky jsou jednou z nejpestřejších a nejchutnějších zelenin, kterou zahrada může nabídnout. Jejich pikantní a svěží chuť i barva dokáže oživit jakýkoliv pokrm, ať už je přidáte do salátů, sendvičů nebo je konzumujete samostatně jako zdravou svačinku.

První z řádku

Rané brambory, známé také jako nové, jsou menší, mají tenkou slupku a jemnou, máslovou chuť, která se výrazně liší od pevnějších a škrobovitějších podzimních brambor. Díky své unikátní chuti jsou ideální pro jednoduché přípravy, které zvýrazní jejich přirozenost, jako je vaření v páře, pečení nebo lehké zapékání.

Z grilu na talíř

S vyššími venkovními teplotami stoupá i chuť připravovat jídla na grilu. A to samozřejmě i ze zeleniny! Pojďte se podívat na malou ochutnávku receptů.

Načítám