Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Na tuzemské kuchyni není samozřejmě nic špatného. Je dobrá, ale uznejte, že je poněkud těžká a hodí se spíš do chladnějších dní. Když teploty sahají k třicítce, náš žaludek si vysloveně říká o odlehčenou stravu. A kde hledat inspiraci? Vyrazte za recepty na dovolenou, tam najdete nápadů dost. Pokud se však přece jen ochladí a přijde chuť na vydatnější pokrm, sousedé ze Slovenska vědí, jak se dobře najíst.
Recepty z Itálie
Prosluněná Itálie je známá svou výtečnou gastronomií. Italové rádi vaří z čerstvých a kvalitních surovin a řídí se heslem: Čím méně a rychleji, tím lépe. Jejich recepty nejsou náročné, zato jsou velice chutné. Na vás už je jen, zda jako první připravíte pizzu, salát nebo těstoviny.
Recepty z Chorvatska
Chorvatská kuchyně je pestrou mozaikou chutí, kde se setkává středomořská lehkost s vydatností středoevropských pokrmů. Pobřežní oblasti lákají na čerstvé ryby a mořské plody, grilované s olivovým olejem a bylinkami, zatímco vnitrozemí se pyšní sytými masovými pokrmy, jako je čevabčiči.
Recepty z Řecka
Řecká kuchyně je oslavou čerstvosti a jednoduchosti. Dominují zde olivy, olivový olej, čerstvá zelenina a bylinky, které se dokonale snoubí s grilovaným masem, rybami a mořskými plody. Ikonické pokrmy jako souvlaki, musaka nebo tzatziki přinášejí na talíř kombinaci bohatých a vyvážených chutí.
Recepty ze Slovenska
Slovenské jídlo je plné srdečnosti a autentičnosti. Každé sousto evokuje domov a hory, odkud většina receptů pochází. Samozřejmě nemůžeme opomenout slovenskou klasiku – halušky - ale i ty se dají udělat v letním stylu.