Hlavní obsah

Čočkoráky nebo palačinka z jedné suroviny. Víkend bez masa, mouky i smažení. A bez chuťových kompromisů!

Foto: Iglwch, Shutterstock.com

Foto: Iglwch, Shutterstock.com

Jestliže hledáte způsob, jak se při vaření vyhnout surovinám, jako jsou maso, mouka, cukr nebo mléko, jste na správném místě. Připravili jsme pro vás přehled tipů, jak se s těmito výzvami popasovat a přitom zachovat chuť, výživovou hodnotu a pestrost jídelníčku. Bez masa, mouky, cukru nebo třeba i bez kynutí – každý z těchto přístupů má svá tajemství, která vám nyní prozradíme.

Článek

V dnešní době se stále více lidí zaměřuje na omezení určitých složek v jídle, ať už kvůli zdraví, dietním požadavkům nebo osobním preferencím (máme na mysli například veganství). Vaření bez některých tradičních ingrediencí ale nemusí znamenat, že byste si měli odpírat chuť nebo pestrost. Naopak, přináší to nové možnosti, jak experimentovat v kuchyni a objevovat nové suroviny a techniky.

Bez masa

Při vaření bez masa je klíčové zaměřit se na zdroje bílkovin z rostlinné říše, jako jsou luštěniny, tofu, tempeh nebo různé druhy ořechů a semínek. Skvělou volbou jsou také náhražky masa na bázi sóji či hrachu, které dnes nabízejí velké množství variant a chutí.

Bez klasické mouky

Když se rozhodnete omezit klasickou mouku, nabízí se spousta alternativ. Zkuste experimentovat s mandlovou, kokosovou nebo pohankovou moukou, které mají specifické chutě i výživové vlastnosti. Na přípravu pečiva můžete použít také ovesné vločky nebo luštěninové mouky, které zajistí vláčnou texturu a dodají bílkoviny. Také se dají najít recepty, kde mouka není vůbec a přitom byste ji tam čekali.

Bez cukru

Sladit můžete i bez klasického bílého cukru. Zkuste přírodní sladidla, jako je med, javorový nebo agávový sirup, jež dodají pokrmům jemnou sladkost. Také ovoce, především sušené, je skvělým sladidlem, které obsahuje přirozené cukry.

Bez smetany a mléka

Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, nemusíte se vzdát krémových pokrmů. Nahraďte smetanu a mléko rostlinnými alternativami – kokosové, mandlové nebo sójové jsou skvělou volbou. Při vaření nebo pečení se tyto náhrady skvěle uplatní, aniž byste přišli o texturu či chuť. Rostlinné smetany a másla jsou navíc často bohaté na zdravé tuky, které prospívají srdci.

Bez kynutí

Když není čas čekat na kynutí těsta, můžete si snadno pomoci. Nahraďte klasické kynuté těsto „fofr“ variantami, například s práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Rychlost neznamená ochuzení o chuť!

Bez smažení

Smažení lze snadno nahradit zdravějšími metodami přípravy, například pečením. Pokrmy připravené tímto způsobem zůstávají křupavé a chutné, ale obsahují méně tuku. Používání moderních přístrojů, jako jsou horkovzdušné fritézy, vám umožní užít si oblíbená jídla bez přidaného tuku.

Načítám