Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
O bylinkách toho bylo napsáno už mnoho. Chválí se jejich chuť, opěvuje vůně a zdůrazňují se zdravotní benefity. A právem! Jak bylinky nejlépe využít? Podívejte se na skvělé recepty, které by bez nich nemohly fungovat.
Tymián
Tymián je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do masových pokrmů, polévek a omáček. Dokonale ladí s pečeným kuřetem, ale neobejde se bez něj ani provensálské koření, které se často využívá v omáčkách nebo u zapečených pokrmů. Tymián obsahuje silné antioxidanty a má antibakteriální vlastnosti, které podporují imunitní systém.
Máta
To pravé bylinkové osvěžení přináší máta. Její chuť se skvěle hodí do nápojů, dezertů a salátů. Máta také podporuje trávení a zmírňuje nadýmání. Vyzkoušejte mátový čaj po jídle nebo přidejte čerstvé lístky do ovocného salátu či limonády pro okamžitou dávku letního pohlazení.
Bazalka
Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské kuchyně a obohacuje pokrmy, jako jsou těstoviny, pizza nebo saláty. Využít ji můžete také do dezertů nebo z ní připravit pesto. Bazalka je bohatá na vitaminy A a C a má detoxikační účinky, takže ji zařaďte do jídelníčku v hojném množství.
Petržel zahradní
Petrželka, familiárně zvaná kudrnka, si hlavně v české kuchyni vysloužila pověst všestranné bylinky. Nejspíš jste se s ní setkali v polévce, salátu, na chlebíčku a často také „trůní“ na bohaté obloze v restauracích nebo řízku. Díky tomu ji mnoho lidí začalo odsuzovat a upozaďovat. Jaká škoda! Zkuste dát petrželce druhou šanci.
Rozmarýn
Snítka rozmarýnu na první pohled připomíná větvičku jehličnanu. Také se často v kuchyni používá, aby do pokrmů přinesla chuť lesa. Díky tomu se rozmarýn hodí hlavně ke zvěřině, masu jako takovému, k zemitým surovinám, ale vychutnat si jej můžete i v limonádách.
Šalvěj
Šalvěj je bylinka s výraznou a lehce nahořklou chutí, která se hodí zejména k tučným masům, do nádivky, k těstovinám a do omáček. Má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti a podporuje zdravé trávení. Přidejte šalvěj do omáčky, k pečenému masu nebo ji použijte při přípravě oblíbeného šalvějového kuřete a budete si mlaskat!