Hlavní obsah

Zapojte do vaření bylinky! Víkendové recepty s mátou, bazalkou, tymiánem a jinými voňavými skvosty

Foto: Ale02, Shutterstock.com

Foto: Ale02, Shutterstock.com

Víkendové vaření nabízí skvělou příležitost k vyzkoušení nových chutí a receptů. Klíčovou roli v dochucování jídel mají bylinky. Tymián, máta, bazalka, petržel, rozmarýn a šalvěj nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť, ale také přispějí k vašemu zdraví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O bylinkách toho bylo napsáno už mnoho. Chválí se jejich chuť, opěvuje vůně a zdůrazňují se zdravotní benefity. A právem! Jak bylinky nejlépe využít? Podívejte se na skvělé recepty, které by bez nich nemohly fungovat.

Tymián

Tymián je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do masových pokrmů, polévek a omáček. Dokonale ladí s pečeným kuřetem, ale neobejde se bez něj ani provensálské koření, které se často využívá v omáčkách nebo u zapečených pokrmů. Tymián obsahuje silné antioxidanty a má antibakteriální vlastnosti, které podporují imunitní systém.

Máta

To pravé bylinkové osvěžení přináší máta. Její chuť se skvěle hodí do nápojů, dezertů a salátů. Máta také podporuje trávení a zmírňuje nadýmání. Vyzkoušejte mátový čaj po jídle nebo přidejte čerstvé lístky do ovocného salátu či limonády pro okamžitou dávku letního pohlazení.

Bazalka

Tato bylinka je nepostradatelnou součástí středomořské kuchyně a obohacuje pokrmy, jako jsou těstoviny, pizza nebo saláty. Využít ji můžete také do dezertů nebo z ní připravit pesto. Bazalka je bohatá na vitaminy A a C a má detoxikační účinky, takže ji zařaďte do jídelníčku v hojném množství.

Petržel zahradní

Petrželka, familiárně zvaná kudrnka, si hlavně v české kuchyni vysloužila pověst všestranné bylinky. Nejspíš jste se s ní setkali v polévce, salátu, na chlebíčku a často také „trůní“ na bohaté obloze v restauracích nebo řízku. Díky tomu ji mnoho lidí začalo odsuzovat a upozaďovat. Jaká škoda! Zkuste dát petrželce druhou šanci.

Rozmarýn

Snítka rozmarýnu na první pohled připomíná větvičku jehličnanu. Také se často v kuchyni používá, aby do pokrmů přinesla chuť lesa. Díky tomu se rozmarýn hodí hlavně ke zvěřině, masu jako takovému, k zemitým surovinám, ale vychutnat si jej můžete i v limonádách.

Šalvěj

Šalvěj je bylinka s výraznou a lehce nahořklou chutí, která se hodí zejména k tučným masům, do nádivky, k těstovinám a do omáček. Má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti a podporuje zdravé trávení. Přidejte šalvěj do omáčky, k pečenému masu nebo ji použijte při přípravě oblíbeného šalvějového kuřete a budete si mlaskat!

Načítám