Hlavní obsah

Horký víkend: Co vařit, když je venku na padnutí? Vsaďte na studené polévky, rolády a nepečené dezerty

Foto: Silvia ND, Shutterstock.com

Foto: Silvia ND, Shutterstock.com

Letní dny nás často odrazují od složitého vaření a trávení času v kuchyni. Když teplota stoupá, hledáme jídla, která nás nejen zasytí, ale také příjemně ochladí. Připravili jsme pro vás několik tipů na pokrmy, které vám zpříjemní nejen víkendová vedra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedra nás často zbavují chuti na těžká a teplá jídla. Naopak, naše tělo touží po něčem lehkém a osvěžujícím. Mezi suroviny, které dokážou příjemně ochladit, patří čerstvá zelenina, ovoce s vysokým obsahem vody, jako je meloun, okurky nebo jahody, dále jogurty, kefíry a další mléčné produkty, ale také bylinky jako máta či bazalka. Inspirujte se našimi tipy na lehká a chladivá jídla, která vám zpříjemní víkendové vedro.

Polévky

Studené polévky jsou skvělým způsobem, jak se ochladit. Vyzkoušejte například španělské gazpacho z rajčat, které se podává přímo z lednice. Další variantou může být polévka z červené řepy nebo melounová. Nejenže osvěží, ale také dodají potřebné vitaminy a minerály, o které v létě snadno přicházíme.

Saláty

Saláty jsou ideálním jídlem do horkých dní. Můžete zkombinovat různé druhy listové zeleniny s ovocem, jako je meloun nebo pomeranč, přidat trochu balkánského sýra nebo mozzarelly a dochutit lehkým dresinkem z jogurtu nebo olivového oleje a citronu.

Rolky a rolády

Ať už zvolíte kuřecí roládku, zeleninové rolky, či smotané tortilly, jejich velkým plusem je, že chutnají skvěle zatepla i zastudena. Nakrájejte je na kolečka a servírujte jen s čerstvou zeleninou nebo pečivem.

Zmrzliny a nanuky

Chladivá osvěžení jsou v létě nepostradatelná. Můžete si připravit vlastní domácí zmrzlinu například z cottage nebo jednoduché ovocné nanuky, které milují nejen děti. Pokud ale chcete smetanovou klasiku, i na ni pro vás máme recept.

Nepečené dezerty

Dezerty bez pečení jsou skvělým řešením, když nechcete zapínat troubu. Vyzkoušejte například tiramisu nebo cheesecake, který lze připravit i ve zdravější variantě s jogurtem. Také můžete připravit sladké mlsání ze skleničky nebo poskládat dort či smotat roládu.

Kávy, které ochlazují

I když to může znít paradoxně, káva může být skvělým pomocníkem v boji proti vedru. Pro milovníky kávy je ideální ledová s trochou vanilkové zmrzliny nebo frappé, které nejen ochladí, ale také povzbudí.

Načítám