Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Vedra nás často zbavují chuti na těžká a teplá jídla. Naopak, naše tělo touží po něčem lehkém a osvěžujícím. Mezi suroviny, které dokážou příjemně ochladit, patří čerstvá zelenina, ovoce s vysokým obsahem vody, jako je meloun, okurky nebo jahody, dále jogurty, kefíry a další mléčné produkty, ale také bylinky jako máta či bazalka. Inspirujte se našimi tipy na lehká a chladivá jídla, která vám zpříjemní víkendové vedro.
Polévky
Studené polévky jsou skvělým způsobem, jak se ochladit. Vyzkoušejte například španělské gazpacho z rajčat, které se podává přímo z lednice. Další variantou může být polévka z červené řepy nebo melounová. Nejenže osvěží, ale také dodají potřebné vitaminy a minerály, o které v létě snadno přicházíme.
Saláty
Saláty jsou ideálním jídlem do horkých dní. Můžete zkombinovat různé druhy listové zeleniny s ovocem, jako je meloun nebo pomeranč, přidat trochu balkánského sýra nebo mozzarelly a dochutit lehkým dresinkem z jogurtu nebo olivového oleje a citronu.
Rolky a rolády
Ať už zvolíte kuřecí roládku, zeleninové rolky, či smotané tortilly, jejich velkým plusem je, že chutnají skvěle zatepla i zastudena. Nakrájejte je na kolečka a servírujte jen s čerstvou zeleninou nebo pečivem.
Zmrzliny a nanuky
Chladivá osvěžení jsou v létě nepostradatelná. Můžete si připravit vlastní domácí zmrzlinu například z cottage nebo jednoduché ovocné nanuky, které milují nejen děti. Pokud ale chcete smetanovou klasiku, i na ni pro vás máme recept.
Nepečené dezerty
Dezerty bez pečení jsou skvělým řešením, když nechcete zapínat troubu. Vyzkoušejte například tiramisu nebo cheesecake, který lze připravit i ve zdravější variantě s jogurtem. Také můžete připravit sladké mlsání ze skleničky nebo poskládat dort či smotat roládu.
Kávy, které ochlazují
I když to může znít paradoxně, káva může být skvělým pomocníkem v boji proti vedru. Pro milovníky kávy je ideální ledová s trochou vanilkové zmrzliny nebo frappé, které nejen ochladí, ale také povzbudí.