Článek
Obvykle se podobné koláče připravují tak, že se do těsta dají žloutky a sníh se vyšlehá ze zbylých bílků. V tomto receptu ale doporučujeme „obětovat“ tři další vajíčka a do těsta vedle žloutků přidat i našlehané bílky. Piškot bude dokonale vláčný a nadýchaný.
Postup
01.
Oddělte bílky od žloutků do dvou mís. Rebarboru oloupejte, nakrájejte a zasypte dvěma lžícemi hnědého cukru.
02.
Elektrickým šlehačem vyšlehejte žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem. Asi po třech minutách postupně zašlehejte po částech olej.
03.
V jiné míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Přes jemné síto tuto sypkou směs postupně zapracujte do žloutkové směsi a nakonec přidejte mléko a jemně vyšlehané bílky do pěny.
04.
Vznikne těsto, které nalijte na dno pekáče vyloženého pečicím papírem. Naklaďte na něj kousky sladké rebarbory a dejte péct ještě bez sněhu do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzduch) asi na 25 minut.
05.
Mezitím si vyšlehejte elektrickým šlehačem tři bílky se špetkou soli do tuha a pak do nich postupně zašlehejte i krupicový cukr. Vznikne tuhý sníh, který rozprostřete na předpečený koláč. Ten dejte ihned dopéct ještě na cca 10 minut, aby povrch sněhu lehce zhnědl.
06.
Pak koláč nechte zchladnout, nakrájejte ho a konzumujte ideálně ještě v den, kdy jste ho upekli.