Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Také si neumíte představit oběd bez sladké tečky na závěr? Nebo rádi mlsáte až večer? Pro všechny případy je dobré mít po ruce nějakou dobrotu, která vaši nezadržitelnou chuť na sladké rychle uspokojí. Netradiční koláč s kokosem a malinami.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 250 g malin
  • 1/2 l mléka
  • 0,8 dl rumu
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce kokosu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 5 ks vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 200 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 350 g polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Vyšší plech nebo keramickou formu na dort si vymažte máslem a vysypte moukou. Postupně smíchejte všechny suroviny na těsto tak, aby vám nevznikly hrudky – tedy pěkně odspoda vařečkou. Když se těsto spojí, důkladně ho zpracujte v ruce. Dejte do ledničky na hodinu vychladit.

02.

Zatímco těsto odpočívá, namočte kokos do rumu, aby se pěkně nasákl. Těsto vyndejte z ledničky, ruce si namočte ve studené vodě a pomocí prstů vytlačujte těsto od středu formy směrem ke krajům. Když se začne lepit na prsty, opět namočte ruce ve studené vodě a pokračujte, dokud není hotovo. Pak formu s těstem dejte ještě na chvíli ztuhnout do ledničky.

03.

Připravte si pudinkovou náplň. Na plotýnku dejte hřát větší část mléka a ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a vejci. Až bude mléko těsně pod bodem varu, přilijte za stálého míchání zbytek mléka s pudinkem, vejci a cukrem. Míchejte rychle metličkou, aby se neudělaly „cucky“. Puding minutu povařte a nechte vychladnout. Občas zamíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Do ještě vlažného pudinku přidejte kokos namočený v rumu. Důkladně promíchejte a vlijte na těsto. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia a dejte koláč na zhruba hodinu péct.

04.

Koláč vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě. V kastrůlku si smíchejte maliny se třemi lžícemi vody, přiveďte k varu a vmíchejte cukr. Ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Z formy vykrojte trojúhelníček koláče a polijte malinovou omáčkou. Zdobte těsně před podáváním, aby byla horká a neztuhla. Stačí udělat jen malé množství nebo ji před každým podáváním trochu přihřát. Nakonec můžete koláč ještě dozdobit snítkou čerstvé máty nebo meduňky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám