Článek
Postup
01.
Vyšší plech nebo keramickou formu na dort si vymažte máslem a vysypte moukou. Postupně smíchejte všechny suroviny na těsto tak, aby vám nevznikly hrudky – tedy pěkně odspoda vařečkou. Když se těsto spojí, důkladně ho zpracujte v ruce. Dejte do ledničky na hodinu vychladit.
02.
Zatímco těsto odpočívá, namočte kokos do rumu, aby se pěkně nasákl. Těsto vyndejte z ledničky, ruce si namočte ve studené vodě a pomocí prstů vytlačujte těsto od středu formy směrem ke krajům. Když se začne lepit na prsty, opět namočte ruce ve studené vodě a pokračujte, dokud není hotovo. Pak formu s těstem dejte ještě na chvíli ztuhnout do ledničky.
03.
Připravte si pudinkovou náplň. Na plotýnku dejte hřát větší část mléka a ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a vejci. Až bude mléko těsně pod bodem varu, přilijte za stálého míchání zbytek mléka s pudinkem, vejci a cukrem. Míchejte rychle metličkou, aby se neudělaly „cucky“. Puding minutu povařte a nechte vychladnout. Občas zamíchejte, aby se na povrchu neudělal škraloup. Do ještě vlažného pudinku přidejte kokos namočený v rumu. Důkladně promíchejte a vlijte na těsto. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia a dejte koláč na zhruba hodinu péct.
04.
Koláč vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout ve formě. V kastrůlku si smíchejte maliny se třemi lžícemi vody, přiveďte k varu a vmíchejte cukr. Ohřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Z formy vykrojte trojúhelníček koláče a polijte malinovou omáčkou. Zdobte těsně před podáváním, aby byla horká a neztuhla. Stačí udělat jen malé množství nebo ji před každým podáváním trochu přihřát. Nakonec můžete koláč ještě dozdobit snítkou čerstvé máty nebo meduňky.