Článek
Proč může být vařená rýže nebezpečná? Patří mezi potraviny, které bývají nejčastěji kontaminované všudypřítomnou bakterií Bacillus cereus. Ve vlhkém a teplém prostředí uvolňuje jedy, které dokážou přivodit nepříjemné střevní potíže, vyvolat koliky, zvracení a vodnatý průjem.
Kdy je vařená rýže nebezpečná
Spory nepříjemné bakterie Bacillus cereus nezničí ani var. Naopak – teplo a vlhko je probouzejí k životu. Hned po uvaření nebezpečí nehrozí, proto můžete horkou, čerstvě uvařenou rýži jíst zcela beze strachu. Ale už během první hodiny se ze spor začnou vyvíjet bakterie, množit se a uvolňovat toxiny. Teplota mezi 4-55 °C jim svědčí a vyloučené toxiny mohou brzo překročit kritické množství. Pouhým okem a čichem to přitom nepoznáte: vzhled ani chuť rýže se nezmění.
Jak zabránit množení bakterií v rýži
Když uvaříte víc rýže, než dokážete sníst najednou, je důležité ji ihned zchladit. Propláchněte ji na sítku studenou vodou a nechte okapat, nebo ji rozdělte do mělkých krabiček, ochlaďte ve vodní lázni a uložte do lednice – nejlépe vzduchotěsně uzavřenou. Když rýži vychladíte do hodiny po uvaření, bakterie se nestihnou přemnožit.
Jak skladovat a ohřívat vařenou rýži
Správně uskladněnou rýži, tedy rychle zchlazenou a umístěnou v chladničce, můžete ohřát. A to druhý (maximálně i třetí) den – ideálně na pánvi. Je důležité, abyste ji skutečně pořádně prohřáli: měla by být opravdu horká! Pokud to děláte v mikrovlnné troubě, nezapomeňte rýži v průběhu ohřívání promíchat, aby byla horká i v jádru. Nikdy ji neohřívejte víckrát a přebytky raději vyhoďte, jinak riskujete otravu jídlem.
Jak správně zmrazit vařenou rýži
Přebytky rýže lze také zmrazit, ale musíte přitom vždy dodržet pravidlo o rychlém zchlazení. Rýži po uvaření propláchněte studenou vodou, nechte pořádně okapat a rozložte na tác. Do mrazničky ji vložte ideálně do půl hodiny po uvaření. Zmraženou rýži přesypejte tácu do sáčku, uložte do mrazáku a spotřebujte do měsíce – rychle ztrácí na kvalitě. Mraženou rýži ohřívejte stejně jako rýži z chladničky: buď poctivě na pánvičce, nebo v mikrovlnné troubě.
Je bezpečné jíst sushi?
Kladete si otázku, zda je bezpečné jíst stále populárnější sushi? Buďte v klidu, Japonci tohle jídlo zdokonalují tisíciletí a vědí, jak na něj. Rýži na sushi rychle zchladí a dochutí směsí octa, soli a cukru, která brání růstu nebezpečných bakterií.
Porce na osobu: Kolik rýže uvařit
Chcete se vyhnout nebezpečí otravy či zbytečnému plýtvání? Nejlepší je naučit se správně odměřit potřebné množství rýže. Na jednu porci přílohy by vám mělo stačit 60–80 g rýže, na rizoto 80–100 g. Málokomu se ovšem chce při tak banální kuchyňské operaci, jako je vaření rýže, vytahovat váhu. Pořiďte si proto odměrku (postačí i vyřazený hrneček): jednou provždy odvažte množství rýže, které vyhovuje vašim potřebám, a udělejte si na odměrku značku.
Zdravý jídelníček by měl být co nejpestřejší, neomezujte se proto jen na brambory, rýži a těstoviny: vyzkoušejte recepty z jahel, recepty z pohanky nebo recepty z krup.