Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Mnoho lidí kapustu bez milosti odsuzuje, aniž by jí dali šanci. A přitom je tak výborná! Zkuste ji zapečenou s bramborovou kaší, máslem, slaninou a špetkou muškátového oříšku – a uvidíte, že změníte názor. Tahle verze pastýřského koláče bez masa vás přesvědčí, že kapusta může být opravdovou hvězdou. Nechte se zlákat a možná obrátíte i další strávníky na kapustovou stranu!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
Kaše
  • 800 g brambor
  • 80 g másla
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 80 ml mléka
  • 1 lžička soli
Kapusta
  • 500 g kapusty
  • 100 g krájené anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Pro dokonalou kaši je klíčové použít kvalitní brambory, ideálně typu B, které mají krémovou konzistenci. Parmazán dodá kaši příjemnou slanost a oříškový nádech, ale pokud chcete kaši ještě krémovější, nahraďte v receptu mléko smetanou.

Postup

01.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 10 minut). Po uvaření slijte vodu a přidejte máslo. Brambory rozmačkejte na hladkou kaši a postupně zapracujte mléko, strouhaný parmazán a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby kaše byla hladká a krémová.

02.

Kapustu omyjte a nakrájejte na větší kusy. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, poté přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a opět restujte, dokud slanina nezíská zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek a nechte ho provonět. Na závěr přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.

Tip: Pokud chcete pokrm zcela bez masa, slaninu vynechejte a místo ní můžete do kapusty přidat nakrájené houby.

03.

Do pánve nasypte nakrájenou kapustu a zalijte smetanou. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, promíchejte a nechte na mírném stupni podusit, dokud kapusta mírně nezměkne.

04.

Předehřejte troubu na 200 °C. Do zapékací mísy nejprve rozprostřete kapustovou směs se slaninou. Navrch rovnoměrně naneste bramborovou kaši a pečlivě ji uhlaďte - povrch můžete na závěr posypat trochou strouhaného parmazánu. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte zhruba 20–25 minut, dokud povrch nezíská zlatavou kůrku.

Energetická hodnota celkem - 1 zapékací mísu
Energie11 183,25 kJ
Bílkoviny87,63 g
Tuky176,53 g
Sacharidy178,45 g
Sůl11,38 g
SAFA86,3 g
Vláknina38,34 g
Cukry29,94 g

Načítám