Článek
Pro dokonalou kaši je klíčové použít kvalitní brambory, ideálně typu B, které mají krémovou konzistenci. Parmazán dodá kaši příjemnou slanost a oříškový nádech, ale pokud chcete kaši ještě krémovější, nahraďte v receptu mléko smetanou.
Postup
01.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 10 minut). Po uvaření slijte vodu a přidejte máslo. Brambory rozmačkejte na hladkou kaši a postupně zapracujte mléko, strouhaný parmazán a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby kaše byla hladká a krémová.
02.
Kapustu omyjte a nakrájejte na větší kusy. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno, poté přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a opět restujte, dokud slanina nezíská zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek a nechte ho provonět. Na závěr přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.
Tip: Pokud chcete pokrm zcela bez masa, slaninu vynechejte a místo ní můžete do kapusty přidat nakrájené houby.
03.
Do pánve nasypte nakrájenou kapustu a zalijte smetanou. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, promíchejte a nechte na mírném stupni podusit, dokud kapusta mírně nezměkne.
04.
Předehřejte troubu na 200 °C. Do zapékací mísy nejprve rozprostřete kapustovou směs se slaninou. Navrch rovnoměrně naneste bramborovou kaši a pečlivě ji uhlaďte - povrch můžete na závěr posypat trochou strouhaného parmazánu. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte zhruba 20–25 minut, dokud povrch nezíská zlatavou kůrku.