Hlavní obsah

Rýžové recepty ze všech koutů světa - od českého rizota, po paellu, pilaf, rýžové variace nebo sladké nákypy

Foto: IriGri, Shutterstock.com

Foto: IriGri, Shutterstock.com

Jedno zrnko rýže oběd sice neudělá, ale když si jich uvaříte plnou hrst, stačí už jen vybrat, k čemu ji budete servírovat. Nebo chcete rýži jako hlavní surovinu? Vše je možné! Inspiraci vám přinášíme jak z tuzemské, tak zahraniční kuchyně.

Článek

Začneme tím hlavním, jak rýži uvařit. Pokud máte doma rýžovar, který si mnozí nemůžou vynachválit, zajisté ho využijte. Pro ostatní, již tohoto chytrého pomocníka nevlastní, máme hned dva způsoby, jak na ideální rýži. A víte, zda je bezpečné ohřát zbylou rýži?

Od srbského po italský luxus

Pokrm, který nás všechny pronásleduje už od dob školních jídelen, je rizoto. Často pro mnohé z nás toto jídlo představovalo rýži se vším, co dům dal, horu eidamu a kyselou okurku. Pravé rizoto je však o něčem úplně jiném. Které u vás vyhrává dnes?

Španělská klasika

Pokrm podobný rizotu, který je tradičně podáván v jedné větší pánvi, ze které si každý nabere, co mu srdce a hlad ráčí. Nejčastější varianta je spojená s mořskými plody, ale skvěle do paelly zapadnou i jiné druhy masa nebo jejich vegetariánské alternativy.

Inspirace z Asie

Domácí „čínu“ si umí připravit každý. Stačí trocha sójovky, občas nějaké oříšky, maso, zelenina… a jídlo je na světě! Pokud ale chcete trochu autentičtější pokrm, zabrouzdejte mezi námi vybrané recepty.

Posbíráno po světě

Rýžové recepty si získaly oblibu opravdu všude. Je libo… nebo…? Vyzobali jsme pro vás exkluzivní recepty z blízkých i dalekých zemí. Vydejte se na dovolenou provoněnou kořením a různorodými chutěmi.

Saláty a polévky

Napadlo vás někdy doma připravit rýžový salát nebo polévku? Pokud ještě ne, rozhodně vyzkoušejte! Jestliže ano, zajisté oceníte další tipy.

Rýže ve vedlejší roli

Když už není rýže jako hlavní chod, poslouží jako dokonalá a plnohodnotná příloha. Ať už k českým omáčkám nebo ke směsím „co dům dal“ rýže prostě a jednoduše ladí.

Sladké zrnko na závěr

Nejde opomenout sladké rýžové nákypy, které dělí Čechy na dvě poloviny. Někdo je miluje a někdo nenávidí, podobně jako se žemlovkou. Do které skupiny patříte vy?

Načítám