Článek
Spousta lidí se přípravy houskového knedlíku bojí. Obavy jsou přitom naprosto zbytečné! Stačí mít jen správný recept a skvělá příloha k omáčkám a masu je na světě. Nevěříte? Tak vyzkoušejte tento recept! Uvidíte, že se knedlíky povedou, a můžete si odškrtnout další kuchařský milník.
Postup
01.
Z droždí, mléka, cukru, vlažného mléka a trochy mouky připravte kvásek. Zasypejte ho trochou hrubé mouky a nechte vzejít. Mezitím si nakrájejte pečivo.
Tip: Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje.
02.
Do zadělávací mísy nasypejte zbylou hrubou mouku, udělejte do ní důlek, přidejte vzešlý kvásek, vejce, žloutek, zbylé mléko i sůl a zadělejte těsto. Nejdřív vařečkou, poté rukou a můžete na to vzít na chvíli i elektrický hnětač. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nechte chvíli odpočinout.
03.
Do odpočinutého těsta přidejte nakrájenou housku a zapracujte ji. Pak těsto přeložte na vál a nechte asi 40 minut vykynout. Vál zlehka poprašte hladkou moukou a vykynuté těsto rozdělte na dva bochánky.
04.
Takto připravené těsto nechte dalších zhruba 10 minut kynout. Poté z bochánků dlaněmi vytvarujte knedlíky a nechte je kynout dalších 8 minut.
05.
Šišky knedlíků opatrně vložte do vroucí, mírně osolené vody a nechte vařit 9 minut z jedné strany pod pokličkou a dalších 9 minut z druhé strany již odkryté. Uvařený knedlík ihned propíchejte vidličkou, nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky.
Tip: Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají.
K čemu se houskový knedlík hodí nejvíc? Přece k českým omáčkám! Vybrat si můžete hned z 50 nejlepších receptů.