Článek
Postup
01.
Zelí (budete potřebovat jednu menší hlávku nebo polovinu velké) rozdělte na čtvrtiny, odstaňte košťál a vnější poškozené lisy a nakrájejte nebo nakrouhejte ho na tenké nudličky, nejlíp vám to půjde na struhadle typu mandolína.
02.
Červenou cibuli nakrájejte na kostičky. Jablka (použijte dvě menší nebo jeden a půl většího) omyjte, oloupejte, překrojte, odstraňte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo (když je budete strouhat řeznou stranou na plocho, slupka vám zůstane v ruce a vy je tak nemusíte loupat).
03.
Ve větším hlubším kastrolu rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Přidejte nakrájenou cibuli, osolte a za občasného míchání ji opékejte asi 10 minut, až změkne a začne velmi lehce zlátnout.
04.
Přidejte nastrouhaná jablka, zvyšte plamen a za stálého míchání nechte odpařit šťávu, kterou pustí. Do pánve přidejte brusinkový džem a rozmíchejte ho v základu. Vsypejte i cukr a nechte ho chvíli v horkém tuku lehce zkaramelizovat.
05.
Do kastrolu vlijte červený vinný ocet (začněte na 70 ml, postupně můžete přidat, podle chuti a sladkosti jablek) a dobře promíchejte. Vsypejte zelí, přidejte kmín a další koření a dobře promíchejte. Podlijte menším množstvím vody, přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a za občasného míchání poduste zelí doměkka, potrvá to asi 35-45 minut. V průběhu vaření kontrolujte a případně přilejte ještě trochu vody, zelí by ale nemělo plavat.
Takhle připravené zelí se hodí jako příloha i k pomalu pečenému bůčku nebo vepřovým ocáskům.