Hlavní obsah
3,6
(20)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Odpovědi na otázku, které zelí je nejlepší, trochu připomínají legendárního pana Lorence z filmu Na samotě u lesa: to máte červené, bílé, kysané, sterilované, zahuštěné, spíše sladší, spíše kyselé... Nám nejvíc chutná to červené, nerozvařené a hezky kořeněné. A troufáme si říct, že tenhle recept je opravdu vyladěný.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 ks červené cibule
  • 2 ks červeného jablka
  • 1 lžíce brusinkové marmelády
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1/2 ruličky skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Zelí (budete potřebovat jednu menší hlávku nebo polovinu velké) rozdělte na čtvrtiny, odstaňte košťál a vnější poškozené lisy a nakrájejte nebo nakrouhejte ho na tenké nudličky, nejlíp vám to půjde na struhadle typu mandolína.

02.

Červenou cibuli nakrájejte na kostičky. Jablka (použijte dvě menší nebo jeden a půl většího) omyjte, oloupejte, překrojte, odstraňte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo (když je budete strouhat řeznou stranou na plocho, slupka vám zůstane v ruce a vy je tak nemusíte loupat).

03.

Ve větším hlubším kastrolu rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Přidejte nakrájenou cibuli, osolte a za občasného míchání ji opékejte asi 10 minut, až změkne a začne velmi lehce zlátnout.

04.

Přidejte nastrouhaná jablka, zvyšte plamen a za stálého míchání nechte odpařit šťávu, kterou pustí. Do pánve přidejte brusinkový džem a rozmíchejte ho v základu. Vsypejte i cukr a nechte ho chvíli v horkém tuku lehce zkaramelizovat.

05.

Do kastrolu vlijte červený vinný ocet (začněte na 70 ml, postupně můžete přidat, podle chuti a sladkosti jablek) a dobře promíchejte. Vsypejte zelí, přidejte kmín a další koření a dobře promíchejte. Podlijte menším množstvím vody, přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a za občasného míchání poduste zelí doměkka, potrvá to asi 35-45 minut. V průběhu vaření kontrolujte a případně přilejte ještě trochu vody, zelí by ale nemělo plavat.

Takhle připravené zelí se hodí jako příloha i k pomalu pečenému bůčku nebo vepřovým ocáskům.

Načítám