Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte bramborové lokše. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy.
02.
Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte.
03.
Ihned (po osolení těsto řídne) vyválejte na hrubou moukou posypaném válu tenké placky a z obou stran je pečte na rozpálené suché pánvi nebo pokud máte plynový sporák, na čisté litinové plotýnce. Nakonec je mašlovačkou potřete rozpuštěným husím sádlem.
04.
Teď je čas na jednoduchou povidlovou omáčku. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a vzniklou jíšku zalijte trochou masového (klidně uzeného) vývaru. Vše šlehejte ruční metlou, přiveďte k varu a vařte cca 5 minut.
05.
Do vzniklé směsi přidejte povidla, vše smíchejte a chvíli vařte. Omáčku dochuťte skořicí a solí.
Svatomartinské menu – 20 svátečních receptů. Od polévky přes zelí až po husičku