Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Lepenice je staročeský pokrm z mačkaných brambor, s kysaným zelím a smaženou cibulkou. Nejčastěji se podává jako příloha třeba k zabijačkovým specialitám nebo uzenému masu. Ovšem tato verze se škvarky obstojí i jako samostatný chod.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g brambor
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 70 g vepřových škvarků
Článek

Tento recept je typickou ukázkou vydatné, skromné, ale velmi chutné staročeské kuchyně, která je oblíbená už po desetiletí.

Postup

01.

Brambory oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem.

02.

Mezitím na lžíci sádla orestujte na měsíčky nasekané cibule, přidejte nakrájené kysané zelí a asi 100 ml vody z vroucích brambor. Zamíchejte, přiklopte a asi 10 minut duste.

03.

Uvařené brambory slijte, ale nechte v nich asi 50 ml vody. Rozšťouchejte je a zamíchejte do nich podušené zelí s cibulkou.

04.

Škvarky prohřejte na pánvi a nakonec je zamíchejte do lepenice. Dle chuti dosolte a ihned podávejte.

>>>Máte rádi tradiční recepty? Dejte si hrachovou kaši s uzeným masem

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 654 kJ
Bílkoviny10,93 g
Tuky36,95 g
Sacharidy60,03 g
Sůl4,21 g
SAFA13,54 g
Vláknina10,39 g
Cukry23,1 g

Načítám