Hlavní obsah
4,2
(10)
Foto: Burnosova Sveta, Shutterstock.com

Foto: Burnosova Sveta, Shutterstock.com

Znáte to – z oběda vám zbyla hromádka brambor a vám je líto je jen tak vyhodit. No a proč taky? Tato příloha je přesně jako stvořená na placky! Bez složitostí, bez zbytečného loupání a vaření, jen trocha kouzlení a najednou máte na stole křupavé bramborové placičky.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • 150 ml oleje na smažení
Článek

Zbyl vám v lednici ještě kousek sýra nebo cibulka? Výborně! Tyto suroviny z „chudých“ placek udělají prvotřídní přílohu nebo svačinu.

Postup

01.

Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. Přidejte mouku, vejce, česnek, sůl, pepř a majoránku (nebo kmín). Směs důkladně promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto. Podle potřeby přidejte mouku – těsto by mělo být měkké, ale nemělo by se příliš lepit.

02.

Z těsta utvořte kuličky, které poté zploštěte na placičky o tloušťce přibližně 1 cm. Na pánvi rozpalte olej a placky smažte z obou stran dozlatova, asi 3–4 minuty z každé strany.

03.

Hotové placky nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte teplé. Skvěle chutnají se zakysanou smetanou s bylinkami nebo s dipem dle vaší chuti.

Víte, že můžete bramborové placky i plnit? Zkuste to se špenátem a uzeným.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 225,38 kJ
Bílkoviny6,9 g
Tuky39,32 g
Sacharidy35,99 g
Sůl1,56 g
SAFA4,25 g
Vláknina2,91 g
Cukry1,67 g

Načítám