Článek
Zbyl vám v lednici ještě kousek sýra nebo cibulka? Výborně! Tyto suroviny z „chudých“ placek udělají prvotřídní přílohu nebo svačinu.
Postup
01.
Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. Přidejte mouku, vejce, česnek, sůl, pepř a majoránku (nebo kmín). Směs důkladně promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto. Podle potřeby přidejte mouku – těsto by mělo být měkké, ale nemělo by se příliš lepit.
02.
Z těsta utvořte kuličky, které poté zploštěte na placičky o tloušťce přibližně 1 cm. Na pánvi rozpalte olej a placky smažte z obou stran dozlatova, asi 3–4 minuty z každé strany.
03.
Hotové placky nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte teplé. Skvěle chutnají se zakysanou smetanou s bylinkami nebo s dipem dle vaší chuti.
Víte, že můžete bramborové placky i plnit? Zkuste to se špenátem a uzeným.