Článek
Pokud chcete opravdové staročeské placky, smažte je na sádle. Dodá jim chuť a na vydatnosti. Naopak, když chcete placky dietnější, potřete je olejem a pečte v troubě nebo horkovzdušné fritéze.
Postup
01.
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Ve chvíli, kdy budou úplně měkké, je slijte, rozmačkejte a nechte zchladnout.
02.
Do studených brambor přidejte vejce, sůl, pepř a mouku podle potřeby tak, aby se z hmoty daly tvarovat placky.
03.
Ze směsi vytvarujte placky, obalte je v hladké mouce a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud chcete tuto dobrotu ještě zdokonalit, posypte placky opečenou cibulkou.
Tip: Také těsto můžete rozválet a placky vykrájet skleničkou.
Další bramborová klasika, která skvěle poslouží jako hlavní chod i příloha, jsou bramboráky. Usmažte si je podle našeho receptu, jsou naprosto dokonalé.