Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Americké brambory – to je oblíbená příloha k mnoha jídlům a díky jejich křupavé kůrčičce se není čemu divit. A skvěle chutnají i jen tak se zakysanou smetanou nebo dipem. Jak si je připravit, aby byly naprosto dokonalé?

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Přestože se jim u nás říká „americké brambory“, v samotné Americe se tento název nepoužívá. Bramborám upraveným podle tohoto receptu se často říká „potato wedges“ nebo jednoduše „wedges“. Americké brambory by se měly připravovat v troubě, ale pokud máte doma horkovzdušnou fritézu, neváhejte a využijte ji.

Postup

01.

Brambory důkladně umyjte, a pokud máte brambory nové, nemusíte je ani loupat. (Hlízy s „ošklivou“ slupkou ale raději okrájejte.) Poté je rozřezejte na klínky.

02.

V misce smíchejte olivový olej, sladkou a uzenou papriku, sušený česnek a cibuli, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Bramborové klínky vložte do velké mísy, přelijte marinádou a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryty kořením.

03.

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jim mezi sebou prostor, aby se hezky opekly ze všech stran. Pečte přibližně 30 až 40 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. V polovině je můžete otočit, aby se upekly rovnoměrně.

Tip: Horké brambory posypejte nasekaným rozmarýnem či petrželkou a podávejte se zakysanou smetanou nebo jiným oblíbeným dipem.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie4 153,54 kJ
Bílkoviny19,3 g
Tuky42,91 g
Sacharidy128,51 g
Sůl1 g
SAFA6,8 g
Vláknina12,89 g
Cukry8,2 g

Načítám