Článek
Přestože se jim u nás říká „americké brambory“, v samotné Americe se tento název nepoužívá. Bramborám upraveným podle tohoto receptu se často říká „potato wedges“ nebo jednoduše „wedges“. Americké brambory by se měly připravovat v troubě, ale pokud máte doma horkovzdušnou fritézu, neváhejte a využijte ji.
Postup
01.
Brambory důkladně umyjte, a pokud máte brambory nové, nemusíte je ani loupat. (Hlízy s „ošklivou“ slupkou ale raději okrájejte.) Poté je rozřezejte na klínky.
02.
V misce smíchejte olivový olej, sladkou a uzenou papriku, sušený česnek a cibuli, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Bramborové klínky vložte do velké mísy, přelijte marinádou a dobře promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryty kořením.
03.
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jim mezi sebou prostor, aby se hezky opekly ze všech stran. Pečte přibližně 30 až 40 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. V polovině je můžete otočit, aby se upekly rovnoměrně.
Tip: Horké brambory posypejte nasekaným rozmarýnem či petrželkou a podávejte se zakysanou smetanou nebo jiným oblíbeným dipem.