Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pečená polévka? Ano, zní to netradičně, ale právě díky pečení získá zelenina výraznější a zajímavější chuť i vůni než pouhým vařením. Polévka chutná výborně a s křupavou cizrnou místo krutonů je perfektní.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 ks červené papriky
  • 400 g cherry rajčátek
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1,5 lžičky sušeného oregana
  • 1 l zeleninového vývaru
Na dokončení
  • 1/2 hrnku uvařené cizrny
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Článek

Potřebujete polévkou potěšit i masojedy? Přidejte do ní masové knedlíčky, nakrájenou klobásku nebo játrové knedlíčky.

Postup

01.

Cibuli, česnek, papriky a rajčata zbavte nejedlých částí. Cibuli poté nakrájejte na klínky, papriku na kostičky a rajčata rozpulte. Vše vložte do zapékací misky, přidejte stroužky česneku, bazalku, oregano, sůl a pepř. Zeleninu zakápněte olejem a citronovou šťávou a promíchejte.

02.

Zapékací misku dejte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 30 minut. Poté zeleninu i se šťávou přeložte do hrnce a přelijte vývarem, přiveďte k varu a chvíli provařte. Na závěr polévku rozmixujte.

03.

Cizrnu vložte do malé zapékací misky a společně se lžící oleje a paprikou promíchejte. Můžete přidat ještě sůl, pokud máte rádi slané cizrnové křupání. Pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud není cizrna dostatečně vypečená.

Tip: Budete péct konzervovanou cizrnu? Bývá už sama o sobě dost slaná, proto ji raději před pečením ochutnejte, abyste ji nepřesolili.

04.

Polévku podávejte ozdobenou zakysanou smetanou a lístky čerstvé bazalky a posypanou cizrnou.

Načítám