Článek
Postup
01.
Očištěnou hlívu natrhejte na větší kousky a cibuli nakrájejte nadrobno. Video: Jak nakrájet cibuli na různé způsoby a bez slz?
02.
V hrnci rozehřejte olej a orestujte nejprve cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte hlívu a osolte a opepřete. Přidejte i mletou sladkou papriku a krátce zarestujte.
Tip: Máte rádi pikantnější jídla? Pak můžete k paprice přidat i trochu mletého chilli.
03.
Základ polévky zalijte horkým zeleninovým vývarem a nechejte vařit pod poklicí přibližně 15 minut (dokud hlíva nezměkne).
04.
Jakmile je hlíva měkká, vypněte plamen a polévku ještě dochuťte utřeným stroužkem česneku a v prstech rozmačkanou sušenou majoránkou.
05.
Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou pro barvu i chuť.
Tip: Do polévky můžete přidat na kostky nakrájené brambory a drcený kmín a získáte tak jednoduchou hlívovou gulášovku.