Článek
Postup
01.
Pořádnou hrst sušených hub zalijte vařící vodou a nechte alespoň 20 minut nabobtnat. Sceďte kysané zelí (šťávu zachyťte a odložte bokem), a pokud chcete, překrájejte ho na menší kousky. Oloupejte cibuli – použijte dvě menší, nebo jednu opravdu velkou – a nakrájejte ji na malé kostičky. Video: Jak oloupat a nakrájet cibuli bez slz?
02.
Ve větším kastrolu se silným dnem rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10) a cibuli za občasného míchání opečte dosklovata. Přidejte mouku, rozmíchejte ji v horkém tuku a krátce opečte. Hrnec částečně stáhněte z ohně a vsypejte mletou papriku. Také ji dobře rozmíchejte v tuku a poté ihned zalijte hrnkem vody.
Tip: Pokud netrváte na veganské ani vegetariánské variantě, můžete olej vyměnit za dobré domácí sádlo, zelňačka bude ještě voňavější. Sáhnout můžete i po uzené nebo pálivé paprice.
03.
Hrnec vraťte na oheň a jíšku dobře rozmíchejte. Přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené, scezené zelí, bobkový list, nové koření a chilli podle chuti. Promíchejte, dolijte tolik vody, aby bylo všechno zelí potopené, přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Ochutnejte a podle chuti dosolte a přikyselte odloženou šťávou ze zelí.
04.
Oloupejte brambory a uvařte je bokem v osolené vodě se špetkou kmínu. Odolejte pokušení přidat brambory rovnou do polévky – v kyselém prostředí nezměknou!
Tip: Brambor můžete uvařit rovnou víc a jako druhý chod připravit třeba jednoduché placky z vařených brambor.
05.
Zelňačku vařte na mírném ohni asi 30–40 minut. Těsně před koncem vaření přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce povařte. Podávejte s krajícem dobrého chleba.
Nejlepší je zelňačka z vlastního kvašeného zelí!