Hlavní obsah
3,1
(14)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Po svátcích nastal čas odlehčit jídelníček a ulevit peněžence. V chuti ale kompromisy dělat nemusíte: na přípravu této veganské varianty zelňačky budete potřebovat jenom pár základních surovin, výsledkem je ale hustá, pikantní, sytá a voňavá polévka, která obstojí i jako hlavní chod. 

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 hrst sušených hub
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky paprik
  • 1 špetka chilli
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
Článek

Postup

01.

Pořádnou hrst sušených hub zalijte vařící vodou a nechte alespoň 20 minut nabobtnat. Sceďte kysané zelí (šťávu zachyťte a odložte bokem), a pokud chcete, překrájejte ho na menší kousky. Oloupejte cibuli – použijte dvě menší, nebo jednu opravdu velkou – a nakrájejte ji na malé kostičky. Video: Jak oloupat a nakrájet cibuli bez slz?

02.

Ve větším kastrolu se silným dnem rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10) a cibuli za občasného míchání opečte dosklovata. Přidejte mouku, rozmíchejte ji v horkém tuku a krátce opečte. Hrnec částečně stáhněte z ohně a vsypejte mletou papriku. Také ji dobře rozmíchejte v tuku a poté ihned zalijte hrnkem vody.

Tip: Pokud netrváte na veganské ani vegetariánské variantě, můžete olej vyměnit za dobré domácí sádlo, zelňačka bude ještě voňavější. Sáhnout můžete i po uzené nebo pálivé paprice.

03.

Hrnec vraťte na oheň a jíšku dobře rozmíchejte. Přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené, scezené zelí, bobkový list, nové koření a chilli podle chuti. Promíchejte, dolijte tolik vody, aby bylo všechno zelí potopené, přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Ochutnejte a podle chuti dosolte a přikyselte odloženou šťávou ze zelí.

04.

Oloupejte brambory a uvařte je bokem v osolené vodě se špetkou kmínu. Odolejte pokušení přidat brambory rovnou do polévky – v kyselém prostředí nezměknou!

Tip: Brambor můžete uvařit rovnou víc a jako druhý chod připravit třeba jednoduché placky z vařených brambor.

05.

Zelňačku vařte na mírném ohni asi 30–40 minut. Těsně před koncem vaření přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce povařte. Podávejte s krajícem dobrého chleba.

Nejlepší je zelňačka z vlastního kvašeného zelí!

Načítám