Hlavní obsah
3,5
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zajímavá a sytá variace na česnečku se hodí pro všední dny a uvaříte ji za dvacet minut. 

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kousek kůrky parmazánu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 listy kadeřávku
  • 1 konzerva bílé fazole sterilované
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 4 plátky kváskového chleba
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce parmazánu
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Do vývaru vložte malou oloupanou cibuli, rozmáčknutý oloupaný stroužek česneku, kůrku z parmazánu a větvičku tymiánu. Osolte, přidejte špetku pepře, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte 10 minut.

02.

V mezičase rozpalte gril, krajíce dobrého kváskového chleba potřete olejem a opečte je z obou stran dokřupava, potrvá to jenom chviličku. Opečené krajíce potřete z jedné strany česnekem.

Tip: Kvalita chleba je v tomto receptu klíčová: jenom dobrý chléb si udrží správnou konzistenci a nezmění se po pár sekundách v nevábné rozmočené „cosi“. Máte-li pochybnosti, připravte z chleba raději klasické krutony a do talíře je přidávejte postupně.

03.

Z vývaru vylovte cibuli, česnek, parmazán i bylinky. Z kadeřávku odstraňte tuhý střed, listy nasekejte na menší kousky a přidejte je do hrnce. Nechte ho velmi krátce povařit a mezitím sceďte plechovku menších bílých fazolí a na sítku je propláchněte.

Tip: Kadeřávek můžete vynechat, je to ale skvělá zimní zelenina, která jídlu přidá spoustu zdraví prospěšných látek, vlákninu, barvu i chuť.

04.

Scezené fazole přidejte do polévky a nechte je krátce prohřát. Při podávání vložte do talíře sběračku vývaru, přidejte opečený chléb a ještě trochu fazolí. Vše bohatě zakápněte olivovým olejem, posypejte strouhaným parmazánem, nasekanou petrželovou natí a špetkou pepře.

Fazole z plechovky jsou skvělé řešení, když pospícháte. O třídu lepší (a také levnější) budou ale čerstvě uvařené. Vyplatí se je zařazovat do jídelníčku častěji: jsou bohatým zdrojem kvalitní rostlinných bílkovin, vitaminů a minerálů. Jak uvařit fazole, abyste se vyhnuli nadýmání?

Mohl by vás zajímat i jídelníček na týden pro celou rodinu za 30 Kč na porci. Jak si připravit plnohodnotná a chutná jídla?

Načítám