Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V jednoduché verzi můžete tuhle legendární polévku servírovat jako první chod, s kousky pošírovaného kuřete jako lehkou večeři, ale pozor! Neobejdete se bez klíčové suroviny: papričky ancho jí dodají hlubokou chuť a mírnou ostrost. Bez nich uvaříte sice dobrou, ale „obyčejnou“ rajskou.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na polévku budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 2 papričky ancho
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 plechovka rajčat
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička čerstvého oregana
Na pošírované kuře
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 l vody
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 snítky listové petržele
  • 3 plátky citronu
  • 1/4 lžičky soli
K podávání
  • 6 hrstí tortilla chipsů
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 avokádo
  • 100 g goudy
Článek

Jménem ancho se označují sušené plody papriček Poblano. Tmavě fialové až černé papričky patří mezi ty méně pálivé a v Mexiku se často přidávají do omáček, ale i jako koření do sladkých pokrmů.

Postup

01.

Sušené papričky ancho namočte na 15 minut do teplé vody a nechte je nabobtnat. Poté odstraňte semínka a nakrájejte je na malé kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Tip: Do základu můžete použít i pastu z papriček anjo, seženete ji v supermarketech v koutku s mezinárodními potravinami.

02.

V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut dosklovata. Poté přidejte i nakrájené papričky, prolisovaný česnek a špetku oregana a ty už jenom krátce opečte. Do hrnce vyklopte plechovku rajčat, přilejte vývar a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a pod částečně odklopenou pokličkou zvolna vařte asi 30 minut, až se chutě rozvinou a polévka mírně zhoustne.

Tip: Základní verze polévky je hotová. Má skvělou sladkokyselou chuť a k dokonalosti ji postačí kopeček zakysané smetany a snítka čerstvého koriandru. Popularitu si ale získala také díky bohaté obloze, se kterou se v Mexiku tradičně servíruje.

03.

Na pošírované kuře přiveďte v menším rendlíku k varu vodu a přidejte všechny suroviny na ochucení. Stáhněte plamen na velmi mírný a do rendlíku vložte kuřecí prsa. Přiklopte pokličkou a na velmi mírném ohni táhněte těsně pod bodem varu podle velikosti masa 20-25 minut. Vypněte plamen a kuře nechte pod pokličkou dojít dalších 15 minut.

04.

Na tortillové chipsy nakrájejte pšeničné tortilly na proužky a osmažte je v menších dávkách dokřupava ve větším množství rozpáleného oleje. Nechte je okapat na ubrousku a podávejte zvlášť v mističce.

Tip: V týdnu můžete proužky tortill opéct krátce nasucho pod grilem nebo sáhnout po kupovaných tortillových chipsech (volte ty se sníženým obsahem soli).

05.

Pošírované kuře vyjměte z vývaru a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na vlákna. Jako další doplňky k polévce podávejte čerstvý koriandr, limetku, avokádo, zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr.

Pokud nespotřebujete všechno pošírované kuře, použijte ho druhý den do luxusních dvoupatrových toastů. Ze zbylého avokáda připravíte skvělé guacamole.

Načítám