Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Rajčatová polévka je klasika, která nikdy neomrzí. Její jemná chuť a bohatá vůně dokáže zahřát i potěšit, a pokud máte domácí rajčata, posunete tento božský pokrm ještě o level výš. V kombinaci s parmazánovými chipsy a prosciuttem bude tato polévka skutečným gurmánským zážitkem.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Parmazánové chipsy
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 špetka pepře
Dokončení
  • 8 plátků prosciutta
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 4 lžičky extra panenského olivového oleje
Článek

Pokud nemáte domácí rajčata, nevadí - použijte konzervovaná, ideálně loupaná. Při přípravě parmazánových chipsů doporučujeme zdvojnásobit množství surovin. Jsou totiž tak skvělé, že je budete nejspíš ujídat, aby vám tedy nějaké vůbec zbyly do polévky.

Postup

01.

Rajčata rozkrojte na menší kusy. Cibuli, česnek, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Smažte, dokud zelenina nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu, trvá to přibližně 5-7 minut.

02.

K měkké zelenině přidejte nakrájená rajčata a rajčatový protlak. Zamíchejte a nechte vařit. Do hrnce přilijte zeleninový vývar, opět přiveďte k varu a pak snižte teplotu a nechte jemně vařit dalších 30 minut. Občas zamíchejte.

03.

Hotovou polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody. Následně vše osolte a opepřete dle chuti, pokud chcete, můžete přidat trochu smetany nebo mléka pro extra krémovou konzistenci.

04.

Na chipsy: Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé hromádky strouhaného parmazánu (asi 1 lžíce na jednu hromádku) a jemně je rozetřete do tenké vrstvy. Posypte čerstvě mletým pepřem. Pečte v předehřáté troubě 5-7 minut, dokud nebudou chipsy zlatavé a křupavé. Nechte vychladnout.

05.

Na suché pánvi opečte plátky prosciutta, dokud nejsou křupavé. Nechte je okapat na papírové utěrce.

06.

Polévku nalijte do talířů, ozdobte čerstvou bazalkou, kousky opečeného prosciutta a několika kapkami kvalitního olivového oleje nebo ochuceného oleje. Podávejte s parmazánovými chipsy.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 188,1 kJ
Bílkoviny83,89 g
Tuky95,37 g
Sacharidy71,69 g
Sůl10,02 g
SAFA35,18 g
Vláknina23,31 g
Cukry47,42 g
Související témata:
Rajská polévka

Načítám