Hlavní obsah
4,2
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tato polévka má svůj původ ve východní Evropě. Podobně jako boršč i soljanka existuje v mnoha variantách. Každopádně v ní stojí lžíce a chutná přímo báječně.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ks menší mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2 ks brambor
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 50 g sterilovaných hub
  • 50 g sterilované okurky
  • 1 ks klobásy
  • 50 g měkkého salámu
  • 100 g vařeného hovězího masa
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/2 lžíce nového koření
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
k podávání
  • 4 plátky citronu
  • 60 g černých oliv
  • 1 lžíce petrželky
  • 4 lžičky zakysané smetany
Článek

Zdánlivě nesourodé suroviny dohromady tvoří překvapivě lahodnou chuť. Navíc tato polévka vydá za samostatný chod.

Polévky

Boršč

Postup

01.

Ve větším hrnci na másle orestujte najemno nasekanou cibuli a česnek, po chvilce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.

02.

Asi po třech minutách do zeleniny přidejte rajčatový protlak, brambory a vše zalijte hovězím vývarem. Přidejte koření a vařte, dokud zelenina nezměkne.

03.

Když je zelenina měkká, do polévky přidejte nakrájenou uzeninu, maso z vývaru, nakládané houby a okurky i s trochou láku. Polévku dle chuti dosolte.

04.

Polévku servírujte s nakrájenými černými olivami, plátky citronu, posypanou zelenou petrželkou a můžete přidat i lžičku zakysané smetany.

Další poctivá polévka, která stojí za ochutnání, je zelňačka s uzeným masem a smetanou.

Načítám