Článek
Postup
01.
Šalotku nakrájejte najemno. Středně velké mrkve očistěte škrabkou a nakrájejte na kousky. Jablka překrojte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrtinky.
02.
V hrnci nechte rozehřát máslo. Opečte na něm šalotku. Přidejte špetku skořice a nechte ji rozvonět. Pak přidejte mrkev, jablka a přilejte vývar. Polévku přiveďte k varu.
03.
Když je mrkev měkká, polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Dejte ji opět na plotnu, zahřejte a vmíchejte smetanu. Nechte projít varem a stáhněte z ohně. Podle chuti ji osolte a opepřete.
04.
Kyselé jablko překrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Sýr rozdrobte. Polévku rozdělte do talířů, na každý dejte pár plátků jablka, trochu sýra a snítky tymiánu. Nakonec pokapejte smetanou.
Tip: Polévku můžete podávat s plátky opečené bagety nebo do ní rovnou přidat křupavé krutonky.
Jestli jste polévkoví, pak byste měli určitě ochutnat také hustou podzimní zeleninovou s pohankou nebo tu z hrášku a starých rohlíků.