Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Zahřejte se podzimní polévkou plnou chutí. Jablka a mrkev jsou osvědčená kombinace, kterou doladíte skořicí, tymiánem a na zdobení můžete sáhnout po sýru podle chuti.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • 5 ks mrkve
  • 2 ks jablek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 špetka skořice
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 ks jablek
  • 10 snítek citronového tymiánu
  • 50 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Šalotku nakrájejte najemno. Středně velké mrkve očistěte škrabkou a nakrájejte na kousky. Jablka překrojte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrtinky.

02.

V hrnci nechte rozehřát máslo. Opečte na něm šalotku. Přidejte špetku skořice a nechte ji rozvonět. Pak přidejte mrkev, jablka a přilejte vývar. Polévku přiveďte k varu.

03.

Když je mrkev měkká, polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Dejte ji opět na plotnu, zahřejte a vmíchejte smetanu. Nechte projít varem a stáhněte z ohně. Podle chuti ji osolte a opepřete.

04.

Kyselé jablko překrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Sýr rozdrobte. Polévku rozdělte do talířů, na každý dejte pár plátků jablka, trochu sýra a snítky tymiánu. Nakonec pokapejte smetanou.

Tip: Polévku můžete podávat s plátky opečené bagety nebo do ní rovnou přidat křupavé krutonky.

Jestli jste polévkoví, pak byste měli určitě ochutnat také hustou podzimní zeleninovou s pohankou nebo tu z hrášku a starých rohlíků.

Načítám