Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Cibule se po staletí používá jako koření, pro mnoho pokrmů je jako doplněk nepostradatelná a v žádné kuchyni nesmí chybět. Cibulačka je prostě klasika!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 3 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 plátky veky
  • 100 g sýra
Článek

Postup

01.

Tři cibule nakrájejte na tenká kolečka a lehce osmahněte na másle nebo na sádle. Až zesklovatí, zalijte ji vývarem a přidejte dvě deci bílého vína. Osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek a provařte asi 15 minut.

02.

Zatím si na pánvi opečte plátky veky nebo jiné bílé pečivo a nastrouhejte sýr (podle chuti – může být třeba ovčí, kozí). Opečené pečivo položte do talíře, zalijte horkou polévkou a hustě posypte sýrem.

Tip: Ve Francii tuto polévku v ohnivzdorných miskách zapékají s pečivem a sýrem ještě v troubě. V Toskánsku navíc přisypou hrst majoránky a nasekanou čili papričku.

Související témata:

Načítám