Článek
Postup
01.
Nejprve v hrnci na lžíci přepuštěného másla (ghí) orestujte najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a nasekaný čerstvý zázvor. Zvolna restujte asi 3–4 minuty.
02.
Poté do hrnce přidejte oloupané batáty nakrájené na kostičky, celé snítky rozmarýnu a tymiánu a zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Vařte pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne (asi 20 minut).
03.
Když je zelenina měkká, odstraňte snítky bylinek a obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a provařte ještě asi 5 minut. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
04.
Horkou polévku servírujte s předem uvařenou pohankou, dýňovými semínky a chilli vločkami. Tip: Jak uvařit pohanku?
Stejně jako brambory i batáty se dají užívat při sladkém vaření. Vyzkoušejte švestkové knedlíky z batátového těsta anebo low carb dezert z batátů.