Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

V podzimním sychravém počasí přijdou k chuti nejrůznější vydatné polévky. A právě taková je tahle z kořenové zeleniny a sladkých brambor neboli batátů. S troškou zázvoru a chilli dokonale zahřeje. Navíc i pořádně zasytí díky netradiční vložce – vařené pohance.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 200 g batátů
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 lžíce ghí
  • 1 ks cibule
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
K podávání
  • 2 hrsti pohanky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžíce dýňových semen
Článek

Postup

01.

Nejprve v hrnci na lžíci přepuštěného másla (ghí) orestujte najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a nasekaný čerstvý zázvor. Zvolna restujte asi 3–4 minuty.

02.

Poté do hrnce přidejte oloupané batáty nakrájené na kostičky, celé snítky rozmarýnu a tymiánu a zalijte kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Vařte pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne (asi 20 minut).

03.

Když je zelenina měkká, odstraňte snítky bylinek a obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a provařte ještě asi 5 minut. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Foto: Svatava Vašková

Sytá, zdravá a krémová. Taková je výtečná podzimní polévkaFoto: Svatava Vašková

04.

Horkou polévku servírujte s předem uvařenou pohankou, dýňovými semínky a chilli vločkami. Tip: Jak uvařit pohanku?

Stejně jako brambory i batáty se dají užívat při sladkém vaření. Vyzkoušejte švestkové knedlíky z batátového těsta anebo low carb dezert z batátů.

Načítám