Článek
Postup
01.
Kroupy propláchněte na sítku a namočte alespoň na 4-5 hodin, zkrátíte tak dobu varu. Poté je slijte a zalijte čerstvou vodou (na jeden díl namočených krup použijte tři díly vody, nenamočené kroupy budou potřebovat vody víc). Osolte je, přidejte špetku majoránky a přiveďte je k varu. Plamen stáhněte na velmi mírný (stupeň 2 z 10), a pod pokličkou zvolna vařte 40-50 minut do měkka.
02.
Oloupané brambory nakrájejte na kostky, česnek nadrobno (dva stroužky si nechte na závěrečné dochucení). V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte česnek a kmín, osolte a velmi krátce osmahněte, česnek by neměl zhnědnout. Zalijte vodou (nebo ještě lépe vývarem), přidejte kostičky brambor a uvařte je doměkka.
Tip: Sádlo dodá polévce chuť navíc, když ho ale nahradíte rostlinným olejem a použijete zeleninový vývar, pochutnají si na ní i vegani.
03.
Až budou brambory měkké, vložte do hrnce uvařené kroupy a nechte je krátce prohřát. Nakonec přidejte ještě stroužek nebo dva čerstvě prolisovaného česneku a rozemnutou majoránku a už dál nevařte.
Tip: Na talíři můžete polévku dozdobit čerstvými bylinkami, hodí se petrželová nať, pažitka i voňavý tymián.
Jídelníček si můžete zpestřit i dalšími zdravými obilovinami: dětem bude chutnat jáhlový nákyp s jablky, hrst pohanky zase vylepší bramboračku.