Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Když vás trápí nachlazení, pravděpodobně sáhnete po osvědčeném vývaru, česnečka je zase lék na kocovinu… Polévky vás mohou zachránit v mnoha nepříjemných situacích a jejich léčivou sílu podporuje právě koření. Jaké se hodí do vývaru a které dokáže rozzářit husté krémové polévky?
Jaké koření do polévky? 5 nejoblíbenějších
Nejoblíbenější české polévkové koření? Pravděpodobně to je kmín, majoránka, bobkový list, nové koření a černý pepř. Kmín je nezbytný pro českou klasiku, jako je kulajda, česnečka či zelňačka. „Pozor na záměnu s římským kmínem. Jsou si podobné, ale chuť českého kmínu, který má ochrannou známku, je jedinečná díky vysokému obsahu esenciálních olejů. Opražte celý kmín nasucho a jeho chuť se ještě zvýrazní,“ radí kořenářka Michaela Schneedorferová z obchodu Království chuti. Kmín zabraňuje nadýmání, proto by neměl chybět nejen v zelňačce, ale ani v luštěninových polévkách.
Majoránka je téměř nezbytná pro gulášovou, čočkovou či bramborovou polévku, a když ji utřete s česnekem, chuť se ještě zvýrazní. Bobkový list a nové koření jsou „tajné zbraně“, které skvěle dochutí vývary. Černý pepř pak uzavírá tuto pětici – bez něj si naše polévky snad ani nelze představit.
Čím vylepšit sezonní polévky
Sezonní a lokální suroviny ušetří peněženku a také obohatí jídelníček. Brokolicovou polévku pozvedne bazalka, rozmarýn nebo tymián. Mrkvovou polévku skvěle doplní koření kari s koriandrem, kurkumou a zázvorem. Šafrán a muškátový oříšek se zase hodí k jemným polévkám z květáku či chřestu.
Pro fazolovou polévku zkuste pikantní cajunské (kajunské) koření, které dodá exotický nádech. „Používá ho etnická menšina v americké Louisianě. Jsou to potomci francouzských osadníků, kteří přišli do jižní části USA z Kanady v 18. století. Jedná se o velmi pikantní kořenicí směs, kde se vyskytuje mix chilli a pepřů, ale i bylinek, jako je tymián či oregano,“ popisuje kořenářka.
Na podzim nesmí chybět ani dýňová polévka. Nejlépe ji dochutí směs garam masala, která obsahuje koření s termogenním efektem. A pokud připravujete vietnamský vývar pho, nezapomeňte na skořici, badyán, kardamom, koriandr a hřebíček – to jsou neodmyslitelné ingredience tohoto voňavého pokrmu.
Česnek a cibule: Přírodní antibiotika
Česnek a cibule nemusejí být vždy čerstvé – v sušené formě vám ušetří pár slziček při krájení. Česnek obsahuje alicin, který má silné antibakteriální a antivirové účinky. Cibule je bohatá na flavonoid kvercetin, což je silný antioxidant, jenž posiluje imunitu a pomáhá tělu lépe se vypořádat s infekcemi. Společně tvoří silné duo, které by v podzimních polévkách rozhodně nemělo chybět. „Koupit se dá i uzená cibule, která dodá polévkám kouřové aroma bez potřeby smažení,“ doplňuje Michaela Schneedorferová, jak při přípravě polévky ušetřit pár lžic oleje.