Článek
Polévky mají mnoho „žánrů“ a každý si najde svou oblíbenou. Navíc se jedná o ideální jídlo pro ty, kdo neradi plýtvají. Přerostlá či unavená zelenina, kousek masa z mrazáku nebo hrst luštěnin ze spíže? Stačí trocha kreativity a polévka je na světě. A když chcete něco extra, zkuste přidat bylinky.
Masové i zeleninové vývary
Základ, na kterém stojí celý polévkový vesmír. Ať už hovězí, kuřecí, nebo zeleninový, vždy platí, že čím déle vývar bublá, tím lépe chutná. Tajemství, jak uvařit dokonalý vývar? Přidejte cibuli i se slupkou, a pokud bude masový, tak opečte kosti předem. Nikdy ho nenechte intenzivně vařit, měl by jen zlehka probublávat.
Polévky s houbami
Houby má nasušené nebo zamražené skoro každý Čech. Jak je snadno využít? No přece do polévky! Skvěle ladí s bramborami, zelím a slaninou, ale zvládnou to i samy – dají pokrmu perfektní plnou chuť.
Polévky s luštěninami
Luštěninové polévky jsou nenápadné hrdinky. Zasytí, zahřejí a ještě vám dodají spoustu bílkovin. Hrachovka, čočková klasika nebo polévka s cizrnou a kari… Luštěniny jsou variabilní, levné a jejich příprava je snadná, stačí je přes noc namočit nebo koupit v konzervě a za chvíli můžete začít vařit.
Tradiční české polévky
České polévky jsou poctivé, syté a plné oblíbených chutí, které nikdy nezklamou. Pórková, rajská, česnečka nebo dršťková patří mezi stálice, které si zamilujete pro jejich jednoduchost a vůni domova. Noky a knedlíčky do polévky, ať už krupicové, nebo játrové, dodají každému talíři ten správný šmrnc.
Zahraniční recepty na polévky
Polévky z ciziny otevírají dveře do neznámých chutí. Ukrajinský boršč, vietnamská pho nebo italské minestrone – každý národ má svůj poklad, který stojí za ochutnání. Navíc vám ukážou, že polévka může být lehká i sytá zároveň.
Polévky vás nezasytí a přemýšlíte, co servírovat jako hlavní chod a dezert? V našem speciálu Co vařit o víkendu najdete odpověď.