Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Valašská kyselica se vyznačuje svou výraznou chutí, kterou zjemňuje smetana. My jsme však tento krok vynechali, a tak si můžete užít kyselicu jako od babičky, pořádně říznou a vydatnou.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g sušených hub
  • 4 ks brambor
  • 150 g klobásy
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1,5 l vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
Článek

Pro pikantnější variantu polévky zvolte maďarskou klobásu, naopak pokud si přejete kyselicu jemnější, použijte uzené maso a poloviční dávku zelí a koření.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Klobásu nakrájejte na kolečka či půlměsíčky a oloupané brambory na kostky. Houby zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat.

02.

Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli v něm opečte. Poté přidejte klobásu a brambory a vše společně chvíli restujte. Přisypte utřený česnek, mouku se sladkou paprikou, rozmíchejte a dále vsypte bobkové listy, nové koření a celý pepř.

03.

Polévkový základ zalijte vývarem, přidejte zelí a houby a nechte vařit asi 30 minut, dokud brambory nejsou měkké. Na závěr polévku dle chuti osolte.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie7 396,44 kJ
Bílkoviny47,48 g
Tuky77,47 g
Sacharidy207,08 g
Sůl17,92 g
SAFA15,7 g
Vláknina27,45 g
Cukry72,11 g

Načítám